NASA ile Uzayda İnsan Yerleşimlerine Adım Adım…

İnsan yerleşimi için dünya dışı sığınakların oluşturulmasında otonom makinelerin yardımcı olacağı bir gelecek öngören 3D Baskılı Habitat Yarışması'nın ikinci aşamasının ilk bölümünü kazanan ekip Foster + Partners ile Branch Technology oldu.

Başka gezegenlerdeki materyallerden yaşam alanları oluşturmak amacıyla ileride kullanılabilecek teknolojiler üzerine çalışan yedi takım, NASA’nın 3D Baskılı Habitat Yarışması‘nın ilk baskı bölümünü tamamladı. Bu aşamada en iyi skor yapan iki takımı 100.000$ ile ödüllendiren NASA, puan bazında verilen bu ödülü, Foster + Partners ve Tennessee’den Branch Technology of Chattanooga’ya 85.930$ , Alaska Üniversitesi Fairbanks’e 14.070$ olmak üzere pay etti. Yarışma, NASA ve Bradley Üniversitesi tarafından organize edildi.

Sonuç ürün olarak elde edilecek barınak, daha küçük yapı elemanlarının karmaşık bir birleşimi olacak olsa da, projenin çeşitli aşamaları boyunca temel odak, imalattan yapım ve yapısal performansa kadar tüm sürecin uygunluğunu gösterebilecek, tek tek prototip yapı elemanları tasarlamak ve test etmek idi.

Yarışmanın bu safhasında ekiplerden geri dönüştürülmüş materyaller ve Mars regoliti (toprak) kullanarak, 3D baskı yöntemi ile bir kesik koni ve bir silindir yapmaları istendi, bu ürünler daha sonra yapısal bileşenler olarak uygunluklarının değerlendirilmesi amacıyla sıkıştırma testine tabi tutuldu. Branch Technology of Chattanooga, 3D baskı malzemeleri ve baskı yöntemleri üzerindeki uzmanlıklarını projeye katarken, Foster + Partners, yapıların mühendislik geometrisi ile ilgilendi.  

Seviye 1’i başarıyla tamamlayan ekip, Mayıs ayının sonundaki ikinci seviyeye yönelik çalışmalara başlayarak, kapsayıcı yapıları test edebilmek amacıyla 3D baskı ile bir kiriş oluşturacak.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın