Nanshan Düğün Merkezi

Çin'de düğün yapmak konuyu birçok açıdan düşünmeyi gerektiriyor. Eşinizi bulduktan sonra, geleneksel aile partisinden önce, gelin ve damadın Sivil İşler Departmanı'ndan resmi belge alması gerekiyor.

Geleneksel olarak düğünü aileler düzenlerdi. 1950’de çıkan yeni evlilik yasasıyla kadınların evlenme yaşı 18 iken erkeklerinki 20 olarak belirlendi. 1980’deki İkinci Evlilik yasası ile de tek çocuk ilkesi ile özgürleştirilmiş boşanma gibi ilkeler düzenlendi. Bu yasaların sonucu olarak Sivil İşler Departmanı’na bağlı olan evlilik kayıt ofisi, evlilikle ilgili başvuruların kaydını tutuyor. Resmi bir evlilik için tüm çiftler romantik olması beklenen heyecanlı dakikalarını bürokratik bir işe dönüştüren sıkıcı bir ofis binasında, birkaç resmi belgeyi göstermek zorunda oldukları için bulunuyorlar.

Shenzhen’in Nanshan Bölgesindeki yeni Nanshan Düğün Merkezi ile Urbanus Mimarlar düğünün romantik ve heyecanlı dakikalarını kayıt işlemine taşımaya çalıştılar.

Ayrıca, genç çiftler artık pahalı partilere karşı çıkmaya ve geleneksel ve pahalı seramonilerin olmadığı “çıplak evlilik” diye adlandırılan kutlamalar yapmaya başladı. Hükümet kuruluşlarının yeni görevi, toplumda nasıl görünmek istediklerini ve sivil işlere bağlı ofislerin halk arasındaki varlığını sorguluyor.

Nanshan Düğün Merkezi, hükümetin değişen rolünü yansıtan yeni tarzda bir bina. Fonksiyonunun yanı sıra halkın diğer kullanıcılarına da açık olan bir kamusal alan sağlıyor. Fotoğraflarda da gördüğümüz gibi özellikle çocuklu genç kadınlar arasında popüler.

Dışarıdan bakıldığında, düğün merkezi, form ve estetik açıdan bir Hıristiyan Şapel’ini andırıyor. Mimarlara göre bina, evlilik kaydında “ruhani atmosfer” yaratmaya yardımcı oluyor.

Bununla birlikte, iç düzenlemeler fonksiyonel gereksinimleri karşılıyor. İç ve dış ayarlamalar sıkı bir koreografi baz alınarak yapılmış: çiftlerin binaya ulaşmasını sağlayan, yansıtıcı havuzun karşısındaki tören yolu ve bağlantıları, pavyon ve dairesel evlilik merkezinin açık girişi. İçeride fotoğraf çekilebilir, kendilerini büyük an için hazırlayabilir ve birinci kattaki ofiste de kaydolabilirler. Yeni evliler binayı ilk kattan bir rampa ile terkedip daha sonra yansıtıcı havuzun karşısından başladıkları yere geri dönüyorlar. Binanın içerisinde, farklı fonksiyonlar yere merdivenle bağlanan beyaz organik formlu elemanlara yerleştirilmiş.

Cam ve soyut bezemeli metal gridden oluşan çift katmanlı cephe bu heterojen elemanları kaplıyor. Eğri yüzeylerdeki, dekorasyondan kaynaklanan gölge oyunları ışıl ışıl bir atmosfer yaratıyor.

Bina Lijing Park’ta bir sokağın köşesinde konumlanıyor. Yansıtıcı dokusuyla cephe tasarımı bir mücevhere benziyor ve bu da düğünün tören mantığına uyuyor. Ayrıca da binayı sembolik bir noktaya, bir kent simgesine dönüştürüyor.

Şehir, UNESCO tarafından 2009’da “Tasarım Şehri” olarak nitelendirildikten sonra, Nanshan Düğün Merkezi ile değişik bir bina türü kazanmış oldu. Urbanus Mimarlar ve Nanshan Bölgesinin yönetimi yılda 9 milyondan fazla düğünle, ülkeye yeni bir standart getiren sivil bir ritüele yeni bir ifade kazandırdı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın