Nakşidil Valide Sultan Türbesi Yenileniyor

İstanbul İl Özel İdaresi, Nakşidil Valide Sultan Türbesi’ni 1 milyon 935 bin TL bütçe ile restore ediyor.Türbedeki çalışmaların 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.

Fatih Camisi’nin mihraba yönelik avlusunda yer alan Nakşidil Valide Sultan Türbesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor. 1 milyon 935 bin TL bütçe ile yapılacak çalışmaların 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Barok üslupta, on altıgen planlı bir mimariye sahip olan türbenin rölöve ve restitüsyon çalışmalarını tamamlayan İl Özel İdaresi, projenin uygulama sürecine başladı.

Türbenin koruyucu çatı ve iş iskelesi yapımı tamamlanarak, kubbe raspasına başlandı. Eserin özgün kalem işi araştırması ise devam ediyor. Yapının içerisinde ve dışında yer alan çimentolu sıvaların temizliği ve ahşap pencere kapaklarının raspa işlemleri de devam eden işler arasında. 19. yüzyıl kalem işleri ile bezeli bu nadide eser, aslına uygun olarak yapılacak restorasyonunun ardından ziyarete açılacak.

Ön cephesi mermer kaplı ince bir üslupla dantela gibi işlenen türbe, mimari bir hazineye sahip. Cephelerde simetrik bölünmeler, iki sıra halindeki dalgalı silmelerle kesilmiş ve böylece tüm cephe boyunca bir hareketlilik sağlanmıştır. Türbenin cephesinde alt katta basık kemerli dikdörtgen pencereler, ikinci katta da oval pencereler yer alır. Cephenin görünümü akantus yaprakları ve çeşitli fiyonklar ile tam bir barok üslubunu yansıtır. Üzeri yüksek kasnaklı kubbe ile örtülüdür. Türbenin doğu cephesinde üç gözlü ve kubbeli giriş revakı bulunur.

Etiketler

Bir yanıt yazın