Myra Antik Tiyatrosu kazısı, The New York Times’da

Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Tiyatrosu'nun bir bölümünün daha gün ışığına çıkarılması, dünyanın en prestijli gazetelerinden The New York Times'a konu oldu.

Bin 800 yıl önce 11 bin kişilik kapasitesi ile bölgenin en büyük tiyatrosu olan yapı, tamamı Türk 19’u arkeolog, 13’ü bilim insanı olmak üzere toplam yüz kişilik ekip tarafından büyük bir hızla gün yüzüne çıkarılınca uluslararası medyanın dikkatini çekti. Uzun yazışmalardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Myra-Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik ile görüşen New York Times muhabirleri aldıkları görüntülerle Demre’den ayrıldı. Demre’nin altında 2 kilometre çapında bir şehir daha bulunduğunu, bu metropolisin hızla gün yüzüne çıkarılırken ‘moralin çok önemli’ olduğunun altını çizen Çevik, ‘rekor kırma heveslisi’ olmadıklarını ifade etti. Çevik, kazının hızını kişilerin değil, kalıntıların belirlediğini de belirtti.

Yaz – kış tüm ekibin özveriyle çalıştığının altını çizen Çevik, en sonunda Myra Antik Tiyatrosu’nun ana girişlerinden ikincisi olan Doğu Kapısı’nın ortaya çıkarıldığını söyledi. Yedi metre kazarak tonlarca toprağın alınması ile ortaya çıkarılan Doğu Kapısı’nın son temizliği ise tazyikli suyla yapıldı. Taşların çizilmemesi için başvurulan suyla yıkama işlemi renkli görüntülere sahne oldu.

Dört yıl gibi kısa bir sürede restorasyon çalışmalarının da bitirilerek turizm ve kültür dünyamıza armağan edilecek Myra-Andriake bölgesi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın