MVRDV’nin 2024 Olimpiyatları İçin Su Sporları Merkezi Önerisi

MVRDV’nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Su Merkezi önerisi, daha sonra şehirleri üzerinde pahalı, büyük boyutlu yükler haline gelen, “ikonik” Olimpiyat mekânları trendine farklı bir yaklaşım olarak düşünülüyor.

Vinci construction ve Engie liderliğindeki bir ekibin parçası olarak çalışan MVRDV, 2018’den 2020’ye kadar Paris Olimpiyat Su Merkezi için öneriyi kapsamlı bir şekilde geliştirmişti. Ekibin, ilk kriterleri, bütçeyi ve Fédération Internationale de Natation (FINA) gereksinimlerini yerine getirmek için gösterdiği büyük çabaya rağmen, Métropole du Grand Paris, Bouygues konsorsiyumunun projesini uygulamaya karar verdi.

Aquatic Center, Paris’in Saint-Denis banliyösünde, Stade de France’dan doğu sınırındaki bir otoyolla ayrılmış olan alanda bulunuyor.

Stade de France ile yarışmak yerine, basit bir dikdörtgen biçiminde tasarlanan Aquatic Center’da kapalı tırmanma alanı, fitness ve meditasyon salonları, çocuklar için sıçrama pedi, çalışma alanları ve bir restoran, olimpik yüzme ve dalış havuzlarının bulunduğu merkezi alanın etrafında düzenlenmiş.

Havuzların etrafındaki oturma alanlarında 6.000 kişiye kadar izleyici oturabiliyor.

Binanın biçimindeki mütevazı yaklaşımı sürdüren dış yüzeyler – cephe, çatı ve kaldırım – açık renkli düşük karbonlu bir betonla tamamlanmış.

Binanın en dikkat çekici özelliği, çatısını örten yeşillikler. Batı cephesinde, zeminden yukarı doğru eğimli bir şekilde uzanan, yayaların açık hava eğlence alanlarına, birinci kat restoran terasına ve tırmanma duvarına erişmesini sağlayan, çalılar ve otlar ile kaplı bir dizi yol ve basamak bulunuyor. Bu dikey park, ZAC Plaine Saulnier’e bakan cepheyi canlandırıyor ve mahalle için görünür, canlı bir kamusal alan haline geliyor.

Yeşilliklerle kaplı çatının merkezinde daha küçük otlar ve çalılar, yapının daha derin bir toprak katmanını destekleyebileceği çatı kenarlarında 2 metreye kadar büyüyen daha büyük bitkiler bulunuyor.

Batı cephesindeki bahçenin aksine, çatının kendisi ziyaretçiler için erişilebilir bir alan değil. Bu da onu sadece bitki çeşitliliği için değil, aynı zamanda hayvan biyolojik çeşitliliği için de mükemmel bir cazibe alanı haline getiriyor.

Oval pencereler ve çatı pencereleri havuzlar için mükemmel bir şekilde gün ışığı sağlarken, enerji tüketimini azaltıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın