MVRDV’den Tainan Gıda Pazarı’na Dalgalı Yeşil Bir Çatı

MVRDV, Tayvan’daki Tainan Xirthua Gıda Pazarı’na yeşil bir çatı ve bitki ekili teraslar tasarladı.

Pazar yeri, Tainan City Government Agriculture Bureau talebiyle gıda tedarik merkezi ve sosyal mekan olarak tasarlanmış. Yerel bir ofis olan LLJ Architects işbirliği ile geliştirilen öneride 12.331 metrekarelik pazar, dalgalı tepeler oluşturan yeşil bir çatıyla örtülü. Bu şekilde yapının çevredeki peyzajla uyumlu olması sağlanmış.

Yapının doğu köşesinden renkli bitkilerle dolu teraslar vasıtasıyla çatıya ulaşılıyor. Çimle kaplı bir park gibi çalışan bu dalgalı çatıda, ziyaretçilerin bölgenin doğal peyzajını seyretmesine imkan verilmiş.

Ofis şu şekilde açıklıyor: “Peyzajın bir uzantısı şeklinde var olan yapı, aynı zamanda ziyaretçilerin Tainan’ın bu bölgesine ait karakteristik peyzajı yüksekten izlemesine de izin veriyor.”

Projeye dahil olan 4 katlı yapının eğimli çatısı da yeşil çatıyı delerek yükseliyor. Bu yapı, hem yürünebilir ana çatıya ikincil erişimi hem de ofis ve sergi alanlarını bulunduruyor. Orijinal öneride yeşil çatının ürün ekimi için de kullanılabilmesi öngörülmüş ve ofis bunun gelecekte uygulanmasını ümit ediyor. Şu anda renkli bir park olarak kullanılan çatının, gelecekte çocuklara gıda tedarik zinciri ve tarım üzerine eğitim verilen bir eğitim bahçesine dönüştürülmesi mümkün.

“Pazar bölümü tamamen fonksiyonel. Ürünlerin açık artırma ve alışveriş işlemleri için tüm gereklilikler karşılanıyor. Ama teraslı çatı, zamanla büyüyecek bitki ve ekin içeriği sayesinde ziyaretçilere aşağıdaki karmaşadan kaçıp peyzajla huzur bulabilecekleri bir ortam sunacak.”
Winy Maas

Pazara, dört yönden de doğal havalandırma sağlayan yüksek açıklıklarla giriş yapılıyor. Çatıdaki toprak ve bitkiler ise içerinin pasif iklimlendirmesine katkı yapıyor. MVRDV, tasarımında pazarların tipik metal baraka benzeri karakterinden ilham aldığı öneriyi “sade ama çok işlevsel” olarak tanımlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın