MVRDV’den, Şangay’a Sürdürülebilir Bir Ofis Binası

MVRDV, tarım şirketi Lankuaikei için teraslı bir ofis binası tasarladı.

Şangay’ın hızla gelişen bir bölgesinde yer alan, basamaklı yapıyı takip eden kavisli bir teknolojik çatıyla kaplı 11 katlı yapı, şirketin gıda üretimi vizyonunu sergileyen bir tarım vahası olarak tasarlanmış. Kapsamlı bir sürdürülebilirlik gündemi ile proje, hem yüksek hem de düşük teknoloji çözümleri ile ele alınan yenilenebilir enerjinin yaygın kullanımından düşük karbonlu malzemelere kadar çeşitli stratejileri kapsıyor. Performatif, düşük karbonlu binanın, tarım teknolojisi şirketi için bir vitrin görevi görmesi planlanıyor.

Çin’in en yeşil, en akıllı ve en sürdürülebilir binalarından biri olması planlanan Şangay’ın uydu şehri Lingang New Town’ın kalbinde, gölün yakınında bulunan binanın hızla gelişen bir kentsel alanda bir tarım vahası olarak göze çarpması düşünülüyor.

MVRDV, Şanghay’daki binayı dalgalı bir formda tasarlıyor. Dikdörtgen planlı tasarım avlu girişine inen bir dizi terasın eklenmesiyle akışkan ve heykelsi bir geometriye sahip olmuş. Ahşapla kaplanmış ve yeşilliklerle zenginleştirilmiş teraslar, şirketin çalışmalarını ve araştırmalarını sergilemesi için alanlar sağlayan binanın tepesine halka açık bir rota içeriyor.

Kıvrımlı çatı yapısı, güney ucunda güneş panellerini desteklerken, kuzeyde güneş ışığını filtreliyor. Binanın cephesinde ise dalgalı formda bir dizi güneş paneli ve cam kullanılmış.

Yapıda malzeme seçimi ve yaşam döngüsü analizi yoluyla, tasarımın içerdiği karbonun tipik bir karşılaştırılabilir yapıdan %40 daha düşük olması hedefleniyor. Çatı yapısı ve teraslar verimli doğal havalandırmaya yardımcı olurken planlanmış havalandırma ve gölgeleme stratejileri ile binanın enerji gereksinimleri azaltılmış. Tasarıma dahil edilen güneş panelleri sayesinde, binanın işletiminde neredeyse enerji nötr olması planlanıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın