MVRDV’den Dünyanın En Eski Sosyal Konut Kompleksi Fuggerei’yi Onurlandıran Bir Tasarım: NEXT500

MVRDV’den Dünyanın En Eski Sosyal Konut Kompleksi Fuggerei’yi Onurlandıran Bir Tasarım: NEXT500

MVRDV, dünyanın en eski sosyal konut kompleksi olan Fuggerei'nin 500. yıldönümünü onurlandırmak için Almanya'nın Augsburg kentinde bir kutlama pavyonu tasarladı.

NEXT500 isimli pavyonunun tamamlanması ile sosyal konutun geleceğine odaklanan beş haftalık bir tartışma ve etkinlik programı da hayata geçirildi. Kıvrımlı ahşap yapı, yeni bir “Fuggerei code” ve dünya çapında yeni benzer kompleksler için üç öneri öneren “Fuggerei of the Future” adlı bir sergiye de ev sahipliği yapıyor.

MVRDV’nin Augsburg, Almanya’daki NEXT500 pavyonu, Fuggerei’nin sosyal konut kompleksinin uzun teraslı evlerinden esinlenerek uzun, dar, üçgen çatılı bir bina olarak şekillendirilmiş. Tek bir düz bloktan ziyade, pavyonun bir ucu hem Augsburg’da hem de dünya çapında gelecekteki Fuggereien’e bakmadaki rolünü hatırlatır şekilde kavisli ve yükseltilmiş şekilde tasarlanmış.

Bu yükseltilmiş uç, konferanslar, tartışmalar, çalıştaylar ve diğer kültürel etkinlikler için bir tribüne ev sahipliği yapan 8,5 metrelik bir alan oluşturmuş. MVRDV yapıyı tamamen çapraz lamine ahşaptan inşa ederek, sekiz metrelik konsolu ve çift kavisli elemanları ile modern CLT teknolojisinin sınırlarını zorlamış.

Sürdürülebilirlik, bu yapısal yaklaşımın seçiminde kritik bir rol oynamış; ahşap malzeme karbonu atmosfere salmak yerine depolarken CLT, pavyonun modüler bir sistem kullanmasına izin vererek pavyonu kolayca sökülebilir hale getirerek sosyal veya sürdürülebilir bir bağlamda ikinci bir hayata sahip olmasını sağlamış. Ahşap, Fuggerei’nin kendi ormanlarından elde edilirken, yapının ahşap iç mekanları yerel bir marangoz tarafından imal edilmiş.

30.000 ziyaretçiyi çeken bu beş haftalık etkinliklerin ardından pavyonun Hollanda’nın Groningen kentine taşınması planlanıyor. Söküm için yapının çapraz lamine ahşap panelleri sökülerek Hollanda’ya gönderilecek ve burada Fraeylemaborg Foundation Art ve İngiliz peyzaj parkı için bir etkinlik alanı olarak yeniden inşa edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın