MVRDV’den Bir Kültür Kümesi

MVRDV, Zaanstad'da yapılacak olan kültür merkezi için açılan yarışmayı kazandı.

Proje, bir bina içerisinde farklı enstitülerin birarada çözülmesiyle dikkatleri üzerine çekti.

Hollanda Zaanstad Belediyesi tarafından açılan yarışmada şartnameye göre, yapının geleneksel yerel doku ile nasıl uyum sağlayacağı önem taşımaktaydı. MVRDV’nin tasarımı da bu doğrultuda içerdiği farklı boyutlardaki boşluklar ile tipik Dutch evlerine gönderme yapıyor. Kurucu ortak Jacob van Rijs bu durumu şu şekilde açıklıyor: “İçeride kompak bir hacim elde etmek için yola çıkmıştık ki bu hacim sonunda tipik bir Zaan evine dönüştü. Dış cephede ise duvar kağıdı motiflerine atıfta bulunarak Zaan bölgesine uyum sağlamak istedik,”

Farklı disiplinlerin bir araya geldiği yapıyı değerlendiren ekip boşluğu tüm elementlerin biraraya geldiği bir alan olarak tanımlıyor ve tüm kentlileri çeşitliliğiyle kucaklayacak bir açılım yaptıklarını belirtiyor ki bu betimlemeler MVRDV’nin Marthal’da kullandığı söylemler ile benzeşiyor.

7.500 m2 alanda yer alan ve “kültür kümesi” olarak adlandırılan yapı içerisinde film merkezi, gösteri ve görsel sanatlar merkezi, pop müzik merkezi, müzik okulu ve tasarım merkezi buluyor. Kütüphanenin ve yerel bir radyo istasyonunun da yer aldığı yapı, tren istasyonuna ve konaklama alanlarına yakın bir lokasyonda bulunuyor.

Yapının yer aldığı alan kentin masterplanında merkez olarak gösterilmekte. Mimar Sjoerd Soeters tarafından hazırlanan masterplana göre yerel dokuyla bütünleşebilecek çağdaş yapılar ile “yeni tarzda bir Zaan stili” oluşturulacak ve 18. ve 19. yy döneme ait yerel mirasın sürdürülebilirliği sağlanabilecek. Bölge aynı zamanda UNESCO koruması altında.

Etiketler

Bir yanıt yazın