MVRDV + GRAS, Mallorca’daki Project Gomila’nın Birinci Aşamasını Tamamladı

MVRDV + GRAS, Mallorca’daki Project Gomila’nın Birinci Aşamasını Tamamladı

Project Gomila, ilk aşaması MVRDV ve GRAS Reynés Arquitectos tarafından tamamlanan İspanya'nın Mallorca kültürel mahallesini yenilemeyi amaçlayan yedi binadan oluşan bir master planı içeriyor.

Palma de Mallorca’daki Gomila Projesi’ni oluşturan yedi binadan ilk beşinin inşaatı tamamlandı. MVRDV ve GRAS Reynés Arquitectos tarafından tasarlanan Project Gomila, El Terreno semtindeki Plaza Gomila çevresindeki alanı dönüştüren, her biri renkleri, malzemeleri ve çatı hatlarıyla şekillenen kendi karakterine sahip bir bina topluluğu. Çeşitli boyut ve tiplerde toplam 60 yeni konutun yanı sıra yeni ticari alanların yer aldığı Project Gomila, El Terreno’yu canlı, yeşil, sürdürülebilir bir yerleşim bölgesi olarak yeniden canlandırma yolunda ilerliyor.

Şehir limanına yakın, Plaza Gomila’nın merkezinde yer alan El Terreno, 60’lı ve 70’li yıllarda, bohem gece kulüplerinde Jimi Hendrix, Ray Charles ve Tom Jones gibi müzisyenlerin ünlü performanslarıyla gece hayatıyla tanınan Palma’nın tarihi bir bölgesi.

Bölgenin merkezi olarak hizmet veren Gomila Center, MVRDV ve GRAS’ın birinci aşamanın bir parçası olarak tamamladığı beş binadan biri. Bu beyaz yapı, 1979’dan kalma bir Pere Nicolau tasarımının yenilenmiş hali. Yapı, zemin katta geniş bir veranda içeriyor ve restorana, ofislere ve dairelere ev sahipliği yapan bir dizi basamaklı teras ve balkonla yükseliyor.

Gomila Center’ın yanındaki bir dizi kırmızı evi barındıran Las Casitas, topluluk sakinlerinin etkileşime girmesini sağlayan bir çatı terası ağına sahip.

Şed çatıya ve mavi seramik cephelere sahip bir dizi sıra ev barındıran Las Fabri-Casas, Gomila Center’ın karşı tarafında, göze çarpan bir köşe başında yer alıyor.

Arkasında sıkıştırılmış toprak bloklardan yapılmış düşük karbonlu bir apartman duruyor. Yapı, yakındaki Bellver Kalesi manzaralı ortak bir çatı havuzuna sahip.

Son olarak, caddenin karşısında, ünlü Bellver barının yeniden açılışına ev sahipliği yapan, ofisler ve katedral ile körfez manzaralı ortak bir çatıyı barındıran yenilenmiş bir yapı olan yeşil La Plaza binası yer alıyor.

Project Gomila’daki binalar ürettiği kadar enerji kullanıyor ve Passivhaus standardının yol gösterici ilkelerinin birçoğunu kullanıyor. Örneğin yüksek ısıl verimlilik ve enerji gereksinimlerini en aza indirmek için panjurlar ve çapraz havalandırma gibi pasif iklim kontrol teknikleri…

Adanın uzun yaz günlerinden yararlanması için Mallorca’daki binaların çatılarına güneş panelleri kuruluyor ve ısı geri kazanım sistemleri enerji kullanımını daha da azaltıyor. Birçok malzeme yerel olarak elde edildiğinden, inşaat sırasında daha az karbon üretilmiş.

Gomila Projesi Mallorca’da yeni bir merkez ve sadece bölgedeki insanlar için değil herkes için yeni bir buluşma ve referans noktası oluşturarak çeşitliliği, sürdürülebilirliği ve uyum sağlamayı ön plana çıkarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın