MVRDV Çiftlik Evini Sırça Köşke Dönüştürdü

Hollandalı mimarlık ekibi MVRDV, eski bir çiftlik evini camla kaplayarak bir alışveriş ve ofis kompleksine dönüştürdü.

Schijndel kent meydanında yer alan bina, II. Dünya Savaşı sırasında hasar almıştı ve MVRDV mimarlarından Winy Maas, 1980’lerden bu yana harabe binanın restorasyonu için çabalıyordu. 30 yıl sonunda 6 başarısız projeden sonra mimarlar ve kent meclisi tarihi binanın da içinde bulunduğu alanı yenilemek için bir adım attı.

MVRDV, eski bir çiftlik evi olan bu binayı cam içinde yeniden yorumladı. Geleneksel çiftlik evinin fotoğrafları derlendi ve binanın her cephesinde bu fotoğraflardan oluşturulmuş kolajlar kullanıldı. Sırçalaştırma tekniği sayesinde fotoğraflar camın üzerine basılarak tuğla duvarlar ve saman çatıda bir ilüzyon yaratıldı. Girişler tuğla duvarların içinden geçiyormuş gibi görünüyor, pencerelerde ise yarı şeffaf bir görünüm oluşturulmuş.

Cam Ev olarak isimlendirilen binada mağazalar, restoranlar, ofisler ve bir sağlık merkezi yer alıyor. Mimarlar binayı “şeffaflıktan daha fazlası veya daha azı” olarak açıklıyor. Geceleri ışıklandırılan bina, meydanda coşkulu bir hareket oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın