MVRDV Alışveriş Merkezini Kamusal Alana Dönüştürdü: Tainan Spring

MVRDV, eski bir alışveriş merkezini içerisinde kentsel bir lagün barındıran bir kamusal alana dönüştürdü.

Tayvan’daki Tainan Spring, online alışverişin fiziksel mağazaların yerini aldığı için kullanılmayan alışveriş merkezlerinin yeniden işlevlendirilmesine bir örnek teşkil ediyor.

Tainan’ın su şebekesi, 17. yüzyıldan beri kentin deniz ve balıkçılık endüstrisinin temelini oluşturuyordu, ancak 1980’lerde şehrin bu tarihi kentsel yaklaşımdan ayrıldığı görüldü.

China Town Mall, 1983 yılında Tainan Kanalı’nın yanındaki eski limanın üzerine inşa edildi. Zaman içerisinde amaçlanan amaca hizmet etmeyen büyük bir ticari yapı, Tainan şehir merkezinin canlılığı üzerinde işlemez oldu.

China Town Mall kapatıldı ve titizlikle geri dönüştürüldü, bu da projeyi döngüsel ekonominin yenilikçi bir örneği haline getirdi. Alışveriş merkezinin yeraltı otopark seviyesi, kentsel bir havuz ve gölgeli bir arkat ile çevrili, alçak kotta bir kamusal meydana dönüştürüldü.

Tainan Kent Hükümeti Kentsel Kalkınma Bürosu tarafından yaptırılan tamamlanmış masterplan, Tainan Kanalı’nın doğusunu canlandırıyor ve eski China Town Mall’un alanını ve Haian Yolu’nu 1 km uzatıp birleştirerek yeni bir peyzaj stratejisi oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın