Müzeme Dokunma!

Trabzon Ayasofya Müzesi'nin geçen günlerde camiye dönüştürülerek ibadete açılmasına karşı gelişen tepkiler üzerine "Müzeme Dokunma" isimli bir platformu kuruldu.

Türkiye’nin önemli kültür miraslarından Trabzon Ayasofya Müzesi, 1959-61 seneleri arasındaki restorasyon çalışmaları sonucu müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştı. Uzun süre müze olarak hizmet veren ve önemli sayıda turistin ziyaret ettiği yapı 28 Haziran’da camiye çevrilerek ibadete açıldı. Yapının camiye dönüştürülürken büyük ölçüde zarar verildiği söyleniyor.

Agos Gazetesi’nin haberine göre Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül konuyla ilgili, “Ayasofya’da 800 yıllık mozaiğin üzerine ahşap döşenip halı serildi. Bu işlemler kaynak makineleri, çekiçlerle yapıldı. Freskler üzerine çivilerle korniş çakılarak üzerleri kapatıldı. Trabzon’un kültürüne ve tarihine saygı duyduğumuz için bu dönüşümden rahatsızlık duyuyoruz” demişti.

Gelişen bu olaylar üzerine “Müzeme Dokunma” platformu bir kampanya başlattı. Aygül “Trabzonlu olup da bu karara tepki duymayan nereyse yok. Şehrin yüzde 90’dan fazlası bu karar tepkili. Trabzon’da her kesimden insan çok üzgün. Ayrıca iddia edildiği gibi Trabzon Ayasofya Kilisesi bir fetih camisi değildir. Trabzon’un fethinden yaklaşık 100 yıl sonra camiye çevrilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’da namaz kılmamıştır.” sözlerine yer vermişti.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın