Müzelerin Kafası Karıştı

Bakanlık, İstanbul’daki kafasız Sidamara Lahiti’nin, 1883’ten bu yana Londra’da bir müzede bulunan kafasının iade edilmesini istedi.

Londra’da bulunan Victoria and Albert Müzesi (V&A), Sidamara Lahiti’nin Türkiye hükümetinin iadesini istediği bir parçasını belirli şartlar altında iade edebileceğini açıkladı. Gerçek kafa boyutunda olan ve Yunan mitolojisinde geçen tanrılardan Eros’u temsil eden mermer heykelin İstanbul’daki lahitle birleştirilmesi planlanıyor.

Analyışla karşılıyoruz

Milattan önce üçüncü yüzyılda lahitten ayrılan mermer heykel, 1883’te Londra’ya getirilmişti. Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Sidamara, müzenin en değerli tarihî eserleri arasında gösteriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1 Mayıs’ta yayımladığı ve Sidamara’nın parçasının iadesini istediği listede, Almanya, ABD, Fransa, Danimarka ve İngiltere’den de eserlerin ülkeye getirilmesi istendi. Victoria and Albert Müzesi’nin heykelden sorumlu küratörü Paul Williamson, Türkiye hükümetinin lahiti Eros kafasıyla sergileme isteğini anlayışla karşıladığını ifade etti. Türkiye’nin hak talebinden önce açıklama yapan Williamson, “Müzemiz lahitin parçasını uzun dönemli ödünç vermek konusunda istekli. Muhtemelen beş yıllık ve yenilenebilir bir anlaşma olacak. Ancak henüz şartlar konusunda mutabık kalamadık” sözleriyle durumu özetlemişti.

İyi bakılması şart

Yapılacak anlaşmada iadenin uzun dönemli ödünç verme şeklinde olacağı belirtilirken, kafa heykelinin kalıcı olarak İstanbul’da sergilenmesi de olasılıklar arasında yer alıyor. Kafanın lahite istenildiği zaman yeniden sökülebilecek maddelerle yapıştırılması planlanıyor. Heykelin, teknik olarak Victoria and Albert Müzesi tarafından geri istenebileceği ancak bunun lahite gereken özenle bakılmaması durumunda gerçekleşeceği de bilgiler arasında.

Asırlık izin

Arşivler incelendiğinde, müzenin 1930’da İngiltere hükümetinden heykelin Türkiye’ye iadesi için izin aldığını açıkladı. Bilgiler arasında, İstanbul’da tarihî eserlerden sorumlu Aziz Bey’in müzeye, “Heykel ile aynı değerde başka bir eserin değişimini” teklif ettiği de yer alıyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın