Müze Yerine Çöplük: “Kafalar Hep Karışık”

Çöp kutularının yanından geçerken biraz dikkatli olursanız sizin de bir sanat eseriniz olabilir! Çünkü sanatçı Efe Işıldaksoy "Kafalar Hep Karışık" projesi kapsamında yaptığı resimleri çöplerin yanına bırakıyor.

Yüzyıllardır cevabı verilemeyen sorulardan biridir “Sanat nedir?” sorusu. Herkesin kendince verdiği bir yanıt vardır ama son dönemde sanat camiası özellikle kamusal sanat / kamusal alan kavramlarının da sıkça gündeme geldiği tartışmalara sahne oluyor. Bu tartışmalar arasında nerede durduğunu söylemek zor olsa da bir örnek teşkil etmesi amacıyla sanatçı Efe Işıldaksoy’ın işlerine kısaca bir göz atmak istedik.

Efe Işıldaksoy görsel iletişim ve grafik tasarım okumuş bir sanatçı. Onun sanat nedir sorusuna verdiği cevap ise aslında yaptığı resimleri neden çöplere bıraktığını açıklayan cinsten. Efe Işıldaksoy “Birinin çöpten ekmek toplaması birilerinin canını yakmıyorsa zaten sanatın da anlamı yok!” diyor. Yani aslında sanat dediğimiz “şey”i müzelerin ya da galerilerin duvarları içerisinde değil çöp kutularının yanında arayan bir sanatçıdan bahsediyoruz.

Efe Işıldaksoy’un “Kafalar Hep Karışık” projesi geçtiğimiz kasım ayında başladı. Sanatçı yaptığı resimleri şehrin çeşitli noktalarındaki çöp kutularına bırakıp, nerede olduklarını sosyal medya hesapları üzerinden duyuruyor. Sonrasında iş birilerinin gidip o eserleri almasına kalıyor. Sanatçı eserlerini alan insanların onlarla ne yapacaklarıyla çok da ilgilenmiyor esasında ama “Bir genç kızın yurt odasına astığını gördüm, bu beni çok mutlu etti” diyor: “Esas derdim saygı, kendi eserime ‘saygısızlık’ göstererek aslında hepimizin ihtiyaç duyduğu saygıyı sorguluyorum.” diyerek neden böyle bir yol seçtiğini açıklıyor.

Efe Işıldaksoy’a resimlerini neden çöpe attığı sorulduğunda ise verdiği cevap şöyle oluyor:

“Ben resimlerimi neden mi çöpe atıyorum? Çünkü onlar satılık değil. Onlara para verip evinizin duvarına süs yapamazsınız. Ya da girişi paralı bir sergiye, belirli bir kesimin görmesi için asamazsınız… Çöpten farksızlar, çünkü onlar için hiç para ödenmedi. Bir yandan sanata ihtiyaç duyan bireyler azalıyor. Diğer yandan sanat yok oluyor. Para kazanmak için yapılan sanatın temasını anlatmayın bana da, sanatı sanatçılardan kurtarın. Böylesi daha iyi olacak. Ve ekmeğini çöplerin içinden çıkaran insan, sanat demeye başladığında uygarlaşacağız ya da kimse çöplerin arasında ekmek aramadığında.”

Eğer siz de bu sanat eserlerinden bir tanesine sahip olmak isterseniz Efe Işıldaksoy’u “rastarules” isimli instagram sayfasından takip edebilirsiniz.

Efe Işıldaksoy’u sadece çöplerin kenarına bıraktığı resimleri ile değil 137 gün ve 21400 km boyunca Türkiye’yi gezip “Bugüne kadar yaşadıklarınızdan çıkarttığınız hayat dersi nedir?” sorusuyla farklı kültür ve coğraflardan insanları bir araya getiren 1+1=3 belgeselinden de biliyoruz.

Yaptığı bütün işlerin birbirini tamamladığını düşünen Efe Işıldaksoy yakında heykel çalışmalarını da çöplerin yanına bırakacağını sosyal medya üzerinden duyurdu.

Fotoğraflar Efe Işıldaksoy’un rastarules adlı instagram hesabından alıntıdır.
Etiketler

Bir yanıt yazın