“Müze mahalle”ler kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen bir çalışma ile müze mahalleden başladık, müze kente doğru gideceğiz.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas’taki Uzunyuva kazı alanında incelemelerde bulunarak Milas’ta hayata geçirilecek olan ”Müze Mahalle Projesi” hakkında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nden bilgi aldı.

Süslü, Bakan Günay’a kazı alanında yapılan kamulaştırma çalışmaları, yıkılan binalar ve restorasyonu yaptırılacak olan tarihi binalar, kazı alanındaki 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin son durumu hakkında bilgi verdi.

MÜZE MAHALLE PROJESİ
Bakan Günay, Milas’taki Uzunyuva kazı alanının bulunduğu Hisarbaşı Mahallesi’nde hayata geçirilecek olan Müze Mahalle Projesi’nin önemine işaret ederek, ”Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen bir çalışma ile müze mahalleden başladık, müze kente doğru gideceğiz”dedi.

Günay, 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin bulunduğu kazı bölgesinde hayata geçirilecek olan projenin Türkiye’de son dönemde yapılan en ilgi çekici çalışma olduğunu ifade ederek, ”Bu proje en özgün, en çarpıcı projelerden birisi. Projeyle çok yakından ilgileniyorum. Bakanlık olarak bu projeye biz 1 milyonun üzerinde bir kaynak ayırdık. 4 milyon lira civarında da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’nin kaynaklarını kullanıyoruz. Buraya ayırdığımız kaynak 5 milyon liranın üzerinde” diye konuştu.

Proje tamamlandığında, Türkiye’de özel olarak herkesin görmek istediği, bilmek istediği bir mekanın ortaya çıkacağını ifade eden Günay, ”Bölgede, kapalı ve açık müze ile çok sayıda mekan yer alacak. İçinde bir Milas evi olacak. Proje hayata geçtiğinde Türkiye’deki kültür turizmine önemli bir katkı sağlayacak. Proje kapsamında 40 civarında binayı kaldırdık. 2013 yılında çevrede yaşanan ciddi değişimi göreceksiniz. Bu proje bölgede ciddi bir değişime neden olacak” dedi.

Bakan Günay daha sonra Milas Kaymakamlığını ziyaret ederek kaymakam Bahattin Atçı’dan ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Günay’ın ziyaretinde Muğla Valisi Fatih Şahin, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile kazı çalışmalarında görev yapan kazı ekibi hazır bulundu.

Günay’ın yarın Bodrum, Milas ve Muğla’da bir dizi incelemede daha bulunacağı bildirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın