Müteahhitlikte yeni dönem Haziran 2012’de başlıyor

'Müteahhitlere sicil' uygulamasının detayları netleşti. Hazırlanan, Yönetmelik 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak.

Türkiye’de yapı müteahhitliği hizmeti verebilmek için gereken asgari şartlar yeniden belirlenirken, 1 Ocak 2012’den itibaren uygulamaya konulacak olan ‘müteahhitlere sicil’ uygulamasının detayları netleşti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, kusurlu müteahhitlere göz açtırmayacaklarının işaretini ‘Defolu müteahhite iş yok’ sözleriyle verirken, yeni dönemde kusurlu müteahhitlerin faaliyetlerinin ülke çapında durulmasına kadar gidecek yaptırımlar geliyor.

Hazırlanan, “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak.

Yönetmelik kapsamında Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) oluşturuldu. Yapı ruhsatına tabi inşaat yapan inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve İmar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği ‘Müteahhitlik Bilgi Sistemi’ yılbaşında devreye girecek.

Bu düzenlemeler ile yapı ruhsatına tâbi inşaat yapan yapı müteahhitlerinin kayıtları tutularak, denetlenmesi sağlanacak. Söz konusu yönetmelikle, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren müteahhitlere yetki belgesi numarası almaları zorunluluğu da getiriliyor.

Müteahhidin ilgili idarece 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı faaliyetinin tespit edilmesi durumunda, yetki belgesi numarası, kanunun ilgili maddeleri uyarınca iptal edilecek. Yine 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı yetki belgesi numarası iptal edilenler, ülke genelinde ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecek.

Kanun ve sözkonusu yönetmelik hükümlerine göre; yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilmesi ve verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi halinde beş yıl, yapım işinde ruhsat eki etüt ve projelere aykırı olarak gerçekleştirilen imalâtın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde on yıl süre ile yetki belgesi numaraları iptal edilecek.

Vatandaş müteahhiti sorgulayabilecek
Vatandaşlar, sistem üzerinden vatandaş girişi yaparak yetki belgesi iptal edilen müteahhitlerin listesini görebilecek. İş yaptırmayı düşündüğü müteahhidin T.C. kimlik numarası, vergi numarası ve yetki belgesi numarasından biriyle o müteahhidin durumunu sorgulayabilecek. Sorgulama ‘Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi’ (YAMBİS) veri tabanı üzerinden yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın