Musul Ulu Camii’nin Yeniden İnşası İçin Açılan Yarışma Sonuçlandı

Musul Ulu Camii’nin yeniden inşası için UNESCO tarafından açılan uluslararası yarışmayı Mısırlı mimarlar kazandı.

©Salah El Din Samir Hareedy & team

Kasım 2020’de açılan yarışmada, Ulu Camii kompleksinin 2017 yıkımından sağ kalan kısımlarının korunması ve bunların yeni binalara entegre edilmesi bekleniyordu. Yarışmanın jürisinde Howayda Al-Harithy, Ahmed Alomary, Raya Ani, Xavier Casanovas, Amel Chabbi, Shahira Fahmy, Wang Shu, Marina Tabassum, Jerzy Uścinowicz ve Doris Wälchli bulunuyordu.

Salah El Din Samir Hareedy, Khaled Farid El-Deeb, Sherif Farag Ebrahim, Tarek Ali Mohamed, Noha Mansour Ryan, Hager Abdel Ghani Gad, Mahmoud Saad Gamal ve Yousra Muhamed El-Baha’nın 123 başvuru arasından birinci seçilen tasarımlarının ismi “Avlular Diyaloğu”.

Kazanan proje, caminin tarihi ibadethanesinin yeniden inşasını ve Musul’un tarihi merkezindeki en büyük kamusal alan olan kompleksin, açık kamusal alanlar aracılığıyla kentsel çevreyle organik entegrasyonunu öngörüyor.

İbadet alanı, 2017 yılında Ulu Camii’nin yıkılmasından önceki gibi görünecek olsa da, yarı kapalı bir açıklıkla ana salona bağlanacak, doğal ışık ile zenginleştirilecek, kadınlar ve toplumun ileri gelenleri için kullanılan alanlarda dikkate değer iyileştirmeler içerecek.

Kazanan proje ayrıca, 1944’teki tadilatından önce ibadethanenin çevresinde bulunan tarihi ev ve bahçeleri çağrıştıran kapalı bahçelerin oluşturulmasını da öngörüyor. “Ekibimiz, öncelikle sosyal uyum ve toplumsal ruhun yeniden canlanması ihtiyacını ele alan bir proje sunmak için büyük bir tutkuyla çalıştı. Tasarımı tamamlamayı ve Musul’un tarihi merkezinin yeniden canlanmasına yardımcı olmayı dört gözle bekliyoruz.” Ulu Camii’nin yeniden inşa süreci 2021 sonbaharının sonlarında başlaması düşünülüyor.

Ulu Camii kompleksinin yeniden inşası, UNESCO tarafından 2018’de başlatılan, Musul’un eski merkezinin tarihi dokusunun rehabilitasyonu, şehrin kültürel yaşamının yeniden canlandırılması ve herkes için kaliteli eğitim sağlanması amacıyla yürütülen projenin bir parçası.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Musul’un dokusunun ve tarihinin bir parçası olan Musul Ulu Camii kompleksinin yeniden inşası, savaşın parçaladığı şehrin uzlaşma ve sosyal uyumu sağlama sürecinde bir dönüm noktası olacak. Miras alanları ile tarihi anıtlar, insanların aidiyet, topluluk ve kimlik duygusu için güçlü katalizörlerdir. Musul’un ve bir bütün olarak Irak’ın ruhunu canlandırmanın anahtarıdırlar.”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın