“Mülkiyeliler Birliği’ndeki Yıkım Kent Hafızasına Yöneliktir”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Mülkiyeliler Binası'nın yıkımı üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Tescilli kültür varlığı olan Mülkiyeliler Birliği misafirhanesi, deprem performansına dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Mülkiyeliler Birliği’nin yık-yap kültürüne teslim olduğunu, bir oldu bitti ile yıkılarak yeniden yapılmasının kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Bir kenti kent yapan, binaları ve çevresini önemli kılan şey yaşanmışlıklarıdır. Bu yaşanmışlıklar, taş taş üstüne koyarak, emekle, mücadeleyle oluşmuştur. Bu nedenledir ki bazı mekânların özel anlamları vardır. Bu anlamlar ve onları üreten tarihsellik, mekânların sahiplerini ve sahipliliğini bambaşka bir düzleme taşır. Böylesi mekânların dönüşümü yahut düzenlenmesi söz konusu olduğunda, barındırdıkları yaşanmışlıkların, tarihselliklerin ve anlamların zaman içinde bir araya getirdiği bir kullanıcılar kesiti ortaya çıkar. Bu kesitin genişliği ise, yapılı çevreleri tekil bireylere ait “mallar” olmaktan çıkarıp, çokluklara “mal olmuş” hale getirir. Çokluklara mal olmuş mekânların geleceğine ise, sadece “mülk sahipleri” tarafından karar verilemez.

Etiketler

Bir yanıt yazın