Muji’nin Prefabrike Micro Evleri 2017’de Satışa Çıkıyor

Minimal ev eşyalarının satıcısı Japon perakende firması Muji, bu defa yerden tasarruf ettiren üç mikro ev modelini satışa çıkarıyor.

Japonya çok uzun zamandır küçük ev tasarımı hareketini yönlendiriyor. Bunun belki de en önemli nedenlerinden biri ülkedeki ev fiyatlarının pahalılığı. Konut krizine bağlı olarak ülkenin Shigeru Ban ve Yashiro Yamashita gibi en önemli mimarları mesleki birikimlerini, düşük maliyetli, küçük boyutlarda, gerektiğinde yeri değiştirilebilen evler tasarlamak için kullanıyorlar.

Küçük ev üretimi çılgınlığına son günlerde katılan bir diğer aktör ise Japon perakende satış şirketi Muji. Kasım başındaki Tokyo Design Week’ te ürünlerini görücüye çıkaran Muji, piyasaya üç mikro ölçekte evle girmeye hazırlanıyor.

Üç modelin üçü de farklı mimarlar tarafından farklı malzemeler kullanılarak tasarlanmış. Jasper Morrison, Konstantin Grcic ve Naota Fukasawa tarafından tasarlanan evler mantar kulübe, alüminyum kulübe ve ahşap kulübe olarak adlandırılıyorlar. Evler, Japon tipi mikro evlerden, “kyosho jutaku”lardan, esinlenerek tasarlanmış.

Constantin Grcic’in alüminyumdan evi dar iki katlı bir kabin. Geleneksel Japon mimarlığında kullanılan, kâğıt ve ahşaptan üretilen shoji panellerine benzer kayar elemanlardan tasarlanan açıklıkları, yeri geldiğinde mahremiyeti sağlarken yeri geldiğinde tamamen kenara çekilerek iç mekânı dışarıya açıyor. Minimal kulübenin ne banyosu ne mutfağı ne de mobilyası var. Esnek ve kendini taşıyan bir strüktüre sahip olan kulübe pek çok araziye ve farklı çevreye yerleştirilebiliyor.

Bir diğer tasarım, Morrison’un klübesi, tek katlı bir yapı. Ana malzemesi mantar olan kulübe, küçük mekâna oldukça fazla fonksiyon sığdırmış. Kabin; bir ocak, mutfak ve banyo barındırıyor. Morrison tasarımının kendisi için şehir dışında yapmak istediği kulübeden pekte farkının olmadığını söylüyor.

Fukasawa’nın tasarımı ise ahşaptan imal edilmiş. Tasarımcı kulübeyi: “Tam olarak tatil evi denemez ama alıp kamp yapmak için kullanılacak kadar basitte değil.” diye tanıtıyor.

Muji’nin kulübeleri 2017’de satışa çıkmaya hazırlanıyor. Fiyatlarının ise 25,000 dolardan başlayacağı söyleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın