MUDA Architects Çatısı Ters Dönmüş Kitap Şeklinde Bir Kitabevi Tasarladı

MUDA Architects Çatısı Ters Dönmüş Kitap Şeklinde Bir Kitabevi Tasarladı

Çinli stüdyo MUDA Architects, Chengdu'da bir göl kenarında, su seviyesinin altına uzanan pencereleri ve ters dönmüş kitap formundaki çatısıyla dikkat çeken bir kitabevi tasarladı.

MUDA Architects bina konseptini “gökten düşen bir kitabın” görsel bir temsili olarak somutlaştırmış.

Chengdu’nun güneyindeki göl boyunca uzanan dikdörtgen yapının eğimli çatısı, yakındaki çimenli bir yamacın ana hatlarını yansıtıyor ve suyun üzerinde yüzüyor gibi görünüyor.

Çatı, güneş ışığında parlayan balık pulları gibi bir doku oluşturmak için titanyum-çinko panellerle kaplanmış.

Binanın iç tasarımı, ziyaretçileri doğal çevreyle doğrudan bağlantılı hissettiren sakin bir ortam yaratacak şekilde tasarlanmış.

Binanın yapısal çelik çerçevesi, tam boy pencerelerden göle bakan basit ve açık bir alan düzeni oluşturmak için duvarların içine gizlenmiş.

Cam perde duvarın alt kısmı kısmen göl seviyesinin altına indirilerek eğimli çatı düzleminin hafif görünümü artırılmış.

Gün boyunca, doğal ışık suya nüfuz edip iç mekana girerek mimarların “huzurlu bir ambiyans” olarak tanımladığı şeyi yaratmış.

Cephenin su altında kalan bölümü, sel zamanında su seviyelerine dayanacak şekilde ve yüksek seviyede basınç ve darbe dayanımı elde etmek için dört kat temperli camdan tasarlanmış.

Cam duvar boyunca konumlandırılan bir dizi masa ve sandalye ile ziyaretçilerin sürekli değişen doğal manzaraya bakarken bir kitap veya içki ile rahatlayabilecekleri bir okuma alanı yaratılmış.

Binanın bir ucunda bulunan ana giriş, merkezi salona bağlanan bir resepsiyon ve galeri alanına açılıyor. Ana mekanın karşı tarafında küçük bir tiyatro ve servis alanları yer alıyor.

Okuma odasının her iki ucundaki büyük basamaklar ziyaretçiler için oturma alanı sağlıyor.

Odanın bir tarafında, göz hizasında yatay bir açıklığa sahip bağımsız bir duvarın arkasına gizlenmiş dar bir meditasyon alanı bulunuyor.

Yapının kıvrımlı tavanı, iç mekanın organik estetiğini korumak için ahşap kaplama ile kaplanan, eşit aralıklarla yerleştirilmiş bir dizi alüminyum bölümden oluşuyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın