MTV Mimarlığı: Müzik Videolarındaki Ünlü Binalar

Müzik videolarında- kliplerde- neye ihtiyaç vardır? Mükemmel kareografi, dans, inanılmaz bir moda anlayışı, unutulamayacak bir mekan ve bir de şarkının kendisi tabii ki.

Müzik videolarındaki mekanlar, filmlerde de olduğu gibi sadece bir arka plan değildir; şarkıyı ve söyleyeni- söyleyenleri çerçeveler, gösterir. Set tasarımıcısnın hayal dünyasında olan ister bilgisayar kullanılarak yaratılmış fantazi dünyası olsun, işter gerçekdışı ışıldayan bir ortam. 

Ama bazen gerçek binalar kullanılır. Biz de Architizer’ın Youtube videolarını izleyip derlediği, ünlü binaların mekan olarak kullanıldığı şarkıları içeren bir listenin çevirisi yaptık. 

İyi eğlenceler!


Brooklyn Köprüsü

“2 Become 1”, Spice Girls

Brooklyn köprüsü ve New York şehrinin diğer ikonlarının, 90’ların bu parlak- pop kızlarının klibine arka plan olması, aşk isteklerini tüm dünyaya 2 Become 1 şarkısıyla duyurmasında çok etkili oluyor. Kadınların biraz sevgi bulması neden bu kadar zor?


Eyfel Kulesi

“Toxic”, Britney Spears

Britney’nin klipleri, mimarlık fantazileri için harika bir örnek. Pop prensesi bilgisayarda yaratılmış mekanlarda, post- apokaliptik metropollerde koşmaya bayılıyor. Unutulmayan bu videosunda da, geleceğin Parisinde- hala var olan Eyfel Kulesiyle- kedi- kadın kıyafetiyle Britney var. 


Battersea Power Station- Güç Merkezi

“Where is love”, Hanson

Kim derdi ki, 90’ların MMMbopun bu sarışın üçlüsü Londra’nın en iyi strüktürlerinden biri olan Battersea’nin değerini bilsin?


Villa Erba

“Cool”, Gwen Stefani

Como gölündeki bu süslü villa Gwen Stefani’nin eski sevgilisi ve onun yeni nişanlısıyla  garip bir akşamüstü çayı içtikleri Cool videosuna görkemli bir arka plan oluşturuyor. Zengin renkler ve canlı flashbacklerle, hep platin sarısı saçlarına alıştığımız Stefani, genç halindeki kahve saçlarıyla ve fazla yakışıklı sevgilisiyle bizi şaşırtıyor. Video gerçekten Cool!


Empire State Building

“Empire State of Mİnd”, Alicia Keys ve Jay-z

Alicia Keys New york parçasıyla ve İkiz Kulelerle araya girdikten sonra, Jay-z bir hayli iç gözlemci oluyor.


Trellick Tower

“It’s Music”, The Verve

Ernö Goldfinger tarafından tasarlanmış bu brutalist konut binası, 80 ve 90’ların birçok klibinde görülebilir, zira eşdeğer brütallikteki solistle güzel bir kompozisyon oluşturuyor.


World Trade Center- İkiz Kuleler

“New York, New York”, Ryan Adams

Ryan Adams, bu klibi, tam olarak İkiz Kuleler yıkılmadan 4 gün önce çekmiş.


Habitat 64

“In my secret life”, Leonard Cohen

Moshe Safdie’nin Mcgill Üniversitesindeki master tezi olarak kabul edilen deneysel konut binası, şarkının videosu olarak, hem Cohen’in bilinçaltı gizemine hem de şarkıya inanılmaz bir plan oluyor. Videoda tam olarak ne olduğunu anlamasak da, yumurta kafalı bir ailenin varoluşsal sorunları işleniyor gibi.


Westminister Sarayı

“One way or another”, One Direction

Justin Bieber’dan rol çalan, 5’li boy-band, Londra sokaklarında gezerek türlü hilekarlıklarla, sadece kendilerine odaklanan bir klip çekmişler. Fotoğraftaki Louis Tomlinson garip saç modeliyle Westminister önünde bağırırken diğer teenageler utanmayan pozlar veriyor, senkronize dans ediyor hatta başkanla sarılıyorlar. Yeni moda ortada dolaşan, parlak(!) teenlerin klasik şarkıları mahvetmesi.


Marina City

“Nothing in common”, Thompson Twins

İlginçtir ama kafasından bir karış yukarıdaki saçları ve kendilerine büyük gelen ceketleriyle Thompson ikizleri, Bertrand Goldberg’in rijit beton yığını Marina City ile iyi duruyor.

BONUS


“Are you that somebody?”, Aaliyah

Hayatta hiç karşılaştılar mı bilinmez ama Aaliyah’ın “Are you that somebody?” klibinin setini Frank Gehry tasarlamış olabilir? 

Kliplere bir göz atmayı unutmayın!

Etiketler

Bir yanıt yazın