Moskova’nın Yeni Kent Parkı: Zaryadye Park

Zaryadye Park çalışması ile Moskova’nın tarihi değer taşıyan ticari merkezini canlı bir kamusal alana dönüştürmek isteyen Diller Scofidio + Renfio, tasarımı ile doğa ve mimari arasında kusursuz bir uyum arıyor.

Kapak Görseli: Diller Scofidio + Renfio, Fotoğraflar: Philippe Ruault

2013 yılında kazanmış olduğu yarışmanın ardından Diller Scofidio + Renfio, Zaryadye Park projesinde dört yılın ardından sona yaklaştı. Proje, son elli yılda Moskova’da açılmış olan ilk büyük ölçekli park olma özelliğini taşıyor.

14 hektar büyüklüğündeki alanda beş ayrı pavyon, iki amfitiyatro ve bir filarmoni konser salonu bulunuyor. Alanın dört bir köşesi, Rusya’nın çeşitli bölgelerinden doğal peyzajları yeniden yorumlayan teraslar ile donatıldı. Park içinde planlanmış rotalar üzerinde performans alanları, kültürel pavyonlar ve Moskova manzarasına hakim gözlem noktaları tanımlandı. Diller Scofidio + Renfio’dan Charles Renfro, projeyi şöyle açıklıyor:

Zaryadye Park, kategorizasyona direnen bir kamusal alan sunuyor. Burası aynı anda hem park, hem kentsel plaza, hem sosyal mekân, hem kültürel tesis ve hem de rekreasyonel bir armatür. Tasarımımız , erişilebilirliği maksimum seviyede koruyabilmek için yarışma tarafından talep edilen 14.000 metrekarelik bir program üzerine yerleştirildi. Ortaya çıkan eş zamanlılık ise doğal ve yapay, kentsel ve kırsal, iç ve dış arasında bir dizi karşıtlık üretiyor.

Kentin geleneksel, simetrik dokusunu tamamlayıcı bir park ile kente yeni tipolojiler sunabilecek canlı bir kamusal alan yaratma niyetindeki ekip, projede doğayı ve mimariyi kusursuz bir şekilde harmanlamaya çalıştı.Uzun süreli sürdürülebilir yönetim modeli, doğa keşfi için planlanan sosyal ve kültürel programlar, şehrin sert iklimini yumuşatan yapay çevre elemanları gibi çeşitli müdahaleler ile parkı yıl boyu aktif tutacak bütüncül stratejiler planlandı.

Park tasarımı, yürütücülüğünü Diller Scofidio + Renfio’nun gerçekleştirdiği uluslararası bir konsorsiyuma ait. Yürütücü ekibe ortaklık eden Hargreaves Associates ve Citymakers’ın yanı sıra, Transsolar, Buro Happold, Central Park Conservancy, Directional Logic, ARUP, Arteza, MAHPI ve Mosinzhproek de tasarım aşamasında yer alan firmalar.

Etiketler

Bir yanıt yazın