Moroso’nun Sedir Koltuğu

Scholten & Baijings tek başına ya da başkalarıyla birlikte oturulabilecek, uzanılabilecek bir form ve fonksiyon birlikteliğini "Ottoman" koltuğunda yakaladı.

Moroso markası için tasarladıkları koltuk “Ottoman”da Scholten & Baijings yumuşak bir form, ve grid ile çizgilerden oluşan bir desen tasarımı kullandı. 

“Ottoman” koltuğu tasarlanırken formdan önce renk ve desen kompozisyonu seçilmiş. Yaratıcı süreci tersine işleten bu seçimde çalışmanın oranları, tekstil ürününe uygulandığı zaman belli olmuş. Ayak uzatmak ya da oturmak için kullanılacak koltuk üzerindeki kumaşın geometrik desenleri yumuşak hatlarla aşağıya doğru uzanırken, mobilyanın parçalarının konturları daha sert bir geometriye sahip. Böylelikle estetik bir denge yakalanıyor ve alçak tutulan mobilya hareketlilik açısından özgürlük sunuyor. 

Etiketler

6 yorum

  • bahar-bayhan says:

    Evet biraz geç farkettik maalesef, aslında biraz da kafamız karıştı Osmanlı’nın sediri mi acaba diye 🙂

  • ilknur-sudas says:

    Bigi için çok teşekkürler, espriler de çok muazzam:)

  • emre-ozkan says:

    17.-18. yüzyıllarda Avrupa’da kültür, sanat dünyasında Osmanlı’nın belirleyici bir yeri vardı. Kaliteli kumaşların Osmanlı şehirlerinden geldigi, sıradan Türk yemeklerinin saraylarda lüks yemek olarak yapıldığı, Mozart’ın “Marcia alla Turca” yi bestelediği yıllar. Divan-sedir tarzındaki genelde odanın üç duvarını kaplayan mobilyalar da bu dönemde “Ottomane” olarak isimlendirildi. Zamanla boyutları küçüldü, koltuk ve sırt kısımları olmayan puf tarzı mobilyalara dönüştüler.

    “Turkey” kelimesinin hindi olarak kullanılmasına gelince. Amerikaya ilk giden Avrupalı göçmenler, Amerikan Hindi kuşunu Anadolu’daki Çulluk kuşuna benzettiler ve “Türkiye’ye ait” kuş , “Türki” demek istediklerinden “Turkey” adını verdiler. Bizimde hindiye hindi dememizin sebebi, Hindistan’dan geldigi için değil, Avrupalılar üzerinden bize ulaşan bu Amerikan kuşuna, yine ilk giden denizcilerin Amerika’yı Hindistan zannetikleri için “India” diye adlandırmaları. Herkesin kafası iyice karışmış anlaşılan. 🙂

  • cemal-cobanoglu says:

    Aslında bu koltuğun adı “Ottoman”. Ottoman İngilizce’de Osmanlı dışında puf, divan,sedir gibi anlamlara geliyor. Koltuğun adı da oradan geliyor, yoksa bizim Ottoman Empire ile alakası yok 🙂 Turkey’in hem Türkiye hem de hindi anlamı taşıması benzeri bir durum. Yabancılar da sık sık bu durumla dalga geçerler, muhabbetlerde imalı imalı puf imparatorluğu derler 🙂 Hatta Seinfeld’de de “adamlar ayaklarını uzatmak üstüne ülke kurmuşlar” benzeri bir espiriye konu olmuştu bu durum.

  • cemal-cobanoglu says:

    Bahaneyle adamlar bize neden Ottoman diyoru da tartışabiliriz 🙂 Ayak uzatılan ilk pufu Lale Devri’nde biz bulduysak bir şey diyemem tabi.

  • cemal-cobanoglu says:

    Rica ederim 🙂 Osmanlı adını ben bi kanepe tasarlayıp koymak isterdim ama Melih Gökçek’in futbol takımında daha iyi duruyor.

Bir yanıt yazın