Mor Gabriel’e Yeni Yol Yapılıyor

Mor Gabriel Manas-tırı'na giden yolun yapımı için kaymakamlık 1 milyon liralık özel ödenek ayırdı. Yol, 3 ay içinde bitecek.

Süryanilerin ‘Kudüs’ü olarak gösterilen Mardin’in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı’nın arazisinin Süryanilere iadesi hükümet yöntem araştırırken, manasıtara ulaşım da kolaylaşıyor. Manastıra giden yolun dar ve bozuk olması nedeniyle eleştirilmesi üzerine Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, bin 612 yıllık tarihi Mor Gabriel Manastırı’na giden yolun yapımı ve çevre düzenleme çalışmaları için 1 milyon liralık özel bir ödenek ayrıldığını açıkladı.

Mor Gabriel Manastırı’na ulaşımı kolaylaştıracaklarını söyleyen Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl’ün girişimlerine, yolun yapımı için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanı Muammer Güler de destek verdi. Kaymakam Bingöl, yolun yapımı, genişletilmesi, yol boyunca çevre düzenlemesi ve ağaçlandırmanın yapılması için Maliye Bakanlığı’ndan 1 milyon TL’lik kaynak aktarıldığını söyledi.

Artık utanmayacağız

Manastıra giden yolun bozuk olması nedeniyle gidip-gelmekten utanç duyduğunu belirten Kaymakam Bingöl şöyle konuştu: “Göreve başladığımdan bu yana Süryani vatandaşlara kendilerini yalnız hissetmesinler diye hem şahsım, hem de kaymakamlık olarak bir pozitif ayrımcılık yapıyorum. Mor Gabriel Manastırı bizim buradaki en önemli değerlerimizden, bizim geçmişimize, kültürümüze ve ortak yaşamımıza tanıklık eden nadir yapılardan birisidir. Mastırın yolundan dolayı ben artık manastıra gidip gelmeye utanıyordum. Süryani cemaatinin de yolun yapılması için talepleri oluyordu. Ben en son manastırı ziyaret ettiğimde, yolun yapımı için olumlu bir haber almadığım müddetçe bir daha manastıra gelmeyeceğimi Metropolit sayın Samuel Aktaş beye söylemiştim. Çünkü gerçekten yol kötüydü ve insanlar orayı ziyarete gittiklerinde, yolun o halde olduğunu gördüklerinde suçun bizde, yani idarede olduğunu düşünüyorlardı. Bu eleştiriyi artık duymayacağız.”

3 ay içinde bitecek

Yolunun yapım çalışmalarına en kısa zamanda başlayacaklarını ifade eden Kaymakam Bingöl şunları söyledi: “Manastır yolunu yapıp bitirdiğimizde, şehirlerarası bir yoldan çok daha güzel bir konuma gelecek. Yolu 8 metre genişleteceğiz. Çevre düzenlemesi de bu projenin içinde yer alacak. Çalışmalar 3- 4 ay içerisinde bitecek.”

Şimşek: Yerin kullanımı için uğraşıyoruz

Mor Gabriel Manastırı ile ilgili konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yerin kullanımı için uğraşıyoruz” dedi Manastırın yaşadığı sorunun çözümü için çalıştıklarını belirten şimşek şunları söyledi:

“Mahkeme kararı nedeniyle mülkiyet verilemez ancak yerin kullanımının Mor Gabriel’e verilmesi hususunda çalışıyoruz.Süryani cemaati, Mor Gabriel Manastırı arazilerinin M.S. 397 yılından beri kendilerine ait olduğunu ve 1937 yılından bugüne de vergilerinin düzenli ödendiğini söylüyor. Ancak çevre köyleri manastır arazilerinde hak iddia ederek dava açtı. Mahkemenin “Araziler manastıra ait” kararını bozan Yargıtay, onama kararı vererek manastırı ‘işgalci’ durumuna düşürdü. Arazi, Hazine’ye tescil edildi. Hükümet ne yapılabileceği konusunda bir çalışma başlatmıştı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın