Moon Hoon Architects’ten Ada Evi Tasarımı

Moon Hoon Architects tarafından, Jeju Adası, Güney Kore'de inşa edilen 'Simple House' çevre koşullarının da dahil olduğu bir sürecin ürünü.

Mimarlar projeyi anlatıyor:

Jeju’da hayatı domine eden güçlü hava koşulları sıklıkla rüzgarlı ve havanın durumu anında değişebiliyor. Sınır alanları, konutlar gibi mekanlarda kullanılan bazalt kayalara ve küçük bir tepe olan ‘orum’a adanın her yerinde rastlanabiliyor. Jeju’da 350’den fazla orum bulunuyor ve bu durum bir manzara oluşturuyor.

Hava koşulları ve bitki örtüsü tropik iklimi anımsatan ada, Koreli’ler arasında egzotik atmosferiyle biliniyor. Geçmişte burası anakaradan pek çok sürgüne ev sahipliği yapıyordu. Zaman burada oldukça farklı akıyor. Hakim güç ise hava koşulları.

İşverenin gizli yaşam tarzı mimarlarca dikkate alındı. Dolayısıyla ilk önerilen planda konut, ortasında bir atriyum ile toprağa gömülen, sığınak benzeri bir tasarıma sahipti.

Villa Savoye benzeri yatay bir açıklık yapıyı, birisi gömülmüş diğeri ise yüzen iki parçaya ayırıyordu. Ağır kütlenin dayanılmaz hafifliği, yerçekimi karşıtı fikrin korunması için bir istek doğuruyor. Alçakta uzanan mütevazı eğrisel çatı ise, geleneksel Jeju yapılarına çok fazla saygı duyuyordu.

Üzerinde çalıştığımız, pek çok kez iyi karşılanan şema, işverenin ani mod değişikliği sebebiyle iptal edildi. Nihai form ilk tasarımın antitezi niteliğinde.

İlk yapı, tek katlı idi ve düşey konumdaydı. Yön değişimi, birbiri üzerinde istiflenmiş, ikinci katının ortasında açıklığa sahip üç katlı bir yapı oluşmasına imkan veren, lineer bir mekanı meydana getirdi.

Böylece yapı varlığıyla övünürken ona faklı bir karakter vermek için daha fazlasını yapmamız gerekti. Sonra güçlü rüzgar ve yağmur döşemeleri çatlatmaya başladı ve yavaşça üç katlı dönen yapı ortaya çıktı.

Fazla rüzgar bulantı ve endişe yarattı. Bir şey yapılması gerekiyordu, dolayısıyla bitiş noktaları arasındaki bağlayıcı strüktürel elemanlar ortaya çıktı. Rotasyon ise yaşama mekanlarına çeşitli manzara açıları sağladı.

Ayrıca açılanmalar farklı açık alan işlevlerine ev sahipliği yapabilecek geniş verandalar ortaya çıkardı. Sonuç olarak işverenin isteği yerine getirildi ve mimar da yapıdan epeyce mutlu çünkü mekansal niteliklerin ve deneyimlerin her iki ekseninde de bulunma şansı yakaladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın