Montréal’in Su Kanalına Ödüllü Yeni Giriş Yapısı

Montréal’in Su Kanalına Ödüllü Yeni Giriş Yapısı

Montréal’in su kalitesini iyileştirmek adına Smith Vigeant architectes, Aquaduct Canal’ına yeni bir su giriş yapısı tasarladı.

Fotoğraflar: David Boyer

Aquaduct Canal’ın yeşil kıyılarında, halka açık bir parkın kalbinde böyle bir binanın inşasının duyurusu, Verdun bölgesinin sakinleri ve kullanıcıları arasında büyük endişe uyandırmış. Tasarımcılar etkileyici ve imza niteliği taşıyan bir mimarlık görevi üstlenirken, bu yeşil ortamda binanın alana yerleşimi sırasında görsel etkisinin sağduyulu, hassas bir tavırla çözülmesi asıl unsur olarak değerlendirmiş.

Belirlenen konsept açıkça suyun doğasından ilham alıyor. Oluşturulan metafor hem malzemeleri hem de kompozisyonu besliyor. Bina her zaman aynı yönde akan ama asla aynı yoldan gitmeyen su gibi değişmeyen bir görünüme sahip. Ancak, hava durumlarına ve mevsimlere göre değişiyor.

Cam, suyun yüzeyi olarak günün saatine bağlı olarak mavi, ışıltılı veya parıldayan görüntü sunuyor. Geceleri, bina kabuğu yumuşak ve güven verici bir ışık sunarken yazın bir bitki örtüsü ile süsleniyor ve kışın camın rengi bir buz bloğunu çağrıştırıyor.

Mimarlar geleneksel seçim yapıp faydacı bir bina tasarlamaktansa çevreyle uyum içinde önemli bir yapı tasarlamayı tercih etmişler.

Etiketler

Bir cevap yazın