Montreal Konser Salonu

Mimar Jack Diamond, Montreal Senfoni Orkestrası yarışmasını kazandığı anda nasıl bir bina yapması gerektiğini biliyordu.

Böylesine saygın bir kurumun, ideal bir akustikten daha fazlasına sahip olması, bir kamusal geçiş mekanı, bir mimarı simgeye olması gerekiyordu.

“1970’lerde Montreal’de Places des Arts’da takınılan tavır, böyle önemli binaları podyuma koymaktı, bu bina da podyumda olarak daha erişlebilir olacaktı.” diyor Diamond.

Diamond ayrıca, Paris’teki Zafer Takı ve Garnier’in Opera Binası gibi bir yerleşim örneğine benzer, sokağı kapayarak mekana işaretini koyuyor. Nirengi noktasına oturan binanın cephesi ise zemininde tavanına kadar camdan. Bunun sebebi ise, içerideki hareketliliğin dışarıya aktarımı ile daha dinamik ve heyecanlı bir mekan yaratmak.

Ama herşeyden önce, MSO Binasının en önemli özelliği Artec tarafından geliştiren akustik standartları. 1.900 izleyici kapasiteli konser salonunu için Diamond, “Aslında tipik bir ayakkabı kutusu modülünde bir salonun, modernize edilmiş hali” diyor. “Binayı diğerlerinden ayıran ise iç mekanda, katları şeritler ile bölmüş olmamız ve zımparalanmış gibi duran, çeşitlilik sunan, sıkı döşenmiş yatay ahşap panelleriydi,” diye ekliyor. Diamond bir elin parmaklarını geçmeyen kaliteli konser salonlarının sayısının artmasını ümit ettiğini belirtiyor.

Sıcak altın gibi parlayan binanın açılış tarihi ise 7 Eylül 2011.

Etiketler

Bir yanıt yazın