Monet’yi Yumruklamak Suç mu?

Claude Monet'nin resmini yumruklamak kötü bir fikir. Bunu en zor yoldan öğrenen, hapis cezasına çarptırılan isimse Andrew Shannon. Peki, sanatçının bir tablosunu yumruklayıp, kurtulmanın başka bir yolu var mı?

Andrew Shannon, İrlanda National Gallery’de Monet’nin “Argenteuil Basin with a Single Sailboat” (1874) isimli resmini yumrukladığı için geçen haftalarda 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Peki ya, 10 milyon dolarlık empresyonist bir resmi yumruklamanın bir yolu yok mu? 

Dries Depoorter, Eiji Muroichi ve Tom Galle’in tasarladığı bir video oyunu bunu mümkün kılıyor. Kırmızı duvarlı bir galeride aynı resmin dijital kopyasını yumruklayabilmeniz için bir avatarı kontrol etmeniz yeterli. Sadece yumruğunuzu kullanarak, resme istediğiniz ölçüde zarar verebiliyorsunuz. Bir vuruş 3,143,600 dolarlık bir zarar verirken, toplamda yaratabileceğiniz zarar miktarı maksimum 12,574,400 $. En son darbeyi vurduğunuzda resim yere düşüyor, alarm çalmaya başlıyor ve oyunu kazanıyorsunuz.

Bu oyun, Ai Weiwei’nin sanat ve kültürdeki tahribatı anlattığı, 2 bin yıllık bir vazoyu yere atmasını referans alan bir kişinin Ai Weiwei’nin 1 milyon dolarlık bir vazosunu kırması gibi olaylar zincirinin sonucunda oluşturulan başka bir internet oyunu kadar başarılı olmayabilir. Ama yine de oyun girişimcilerinin New York’ta bir tasarım ve reklam grubu Monet Yumruklayıcı Platformu’nu kurmasına engel olmadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın