MoMA PS1’in Genç Mimarlar Programı Bu Sene MAXXI Ortaklığı ile Gerçekleşiyor

MoMA PS1'in 1999'dan bu yana düzenlemiş olduğu "Genç Mimarlar Programı"nı bu sene uluslararası bir farkındalık yaratmak amacıyla, Roma MAXXI ile ortaklaşa gerçekleştiriyor.

Genç Mimarlar Programı’nın amacı müze bahçeleri, kent boşlukları ve kente dair açık alanlarda sürdürülebilirlik, ekoloji ve geridönüşüm de dahil olmak üzere çevresel sorunlara yönelik kurallar içinde yenilikçi tasarımlar oluşturmak olarak belirlenmiş.

Programın New York finalisti Brooklyn Interboro Partners, Avrupa finalisti ise stARTT olarak açıklandı.

Brooklyn Interboro Partners MoMa PS1’in üçgen giriş avlusunda 2011 Warm Up yaz müzik serileri için geçici bir etkinlik alanı yaratacak. stARTT ise Roma 21. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi- MAXXI in Rome- avlusunda kentsel peyzaj tasarımı oluşturacak.

Her iki enstalasyon 19 Haziran- 26 Eylül tarihleri boyunca ziyarete açık kalacak.

Interboro Partners Projesi Holding Pattern


Projede performans kadar izleyici odaklı bir alan oluşturmak hedeflenirken avlu tek ve büyük bir strüktür altında bütün bir hacim olarak tasarlanmış, gölgelik alanlar oluşturulmuş. MoMA küratörü Klaus Biesenbach, özellikle bu bütünsellikten çok etkilendiğini vurguluyor ve oluşturulan açık hava rekreasyon alanları ile müzeye yeni katılımcıları çekmeyi hedeflediklerini söylüyor. Tasarımın temel bileşenleri sürdürülebilirlik ve geridönüşüm olarak düşünülmüş. Kullanılan bütün malzemeler yaz sonunda yerel işletmelere, organizasyonlara bağışlanacak. Bu amaçla bölgedeki okulları, yerleşim merkezlerini kapsayan yerel bir araştırmaya da yer verilmiş.

MoMA PS1 Genç Mimarlar Programı ‘nın diğer finalistleri ise şöyle:

– FormlessFinder (Julian Rose ve Garrett Ricciardi),

– MASS Design Group (Michael Murphy)

– Matter Architecture Practice (Sandra Wheeler ve Alfred Zollinger),

– IJP (George L. Legendre)

Finale kalan projelerin yer aldığı sergi yaz boyunca MoMA PS1’de izlenebilir.

stARTT projesi WHATAMI


Proje, müze bahçeleri gibi kamusal açık alanlarda küçük yapay bahçeler oluşturma, beton yapılar arasına yeşil alanlar enjekte etme esasına dayanıyor. Müze bahçesindeki yeşil yapay tepe konserler ve diğer etkinlikler için bir sahne olarak hizmet sunabilecekken müze katılımcılarına ışık-gölge su ve ses unsurlarıyla yapay bir manzara içerisinde seyir ve dinlenme mekanı oluşturacak.

MAXXI Genç Mimarlar Programı’nın diğer finalistleri ise şöyle:

– Raffaella De Simone/Valentina Mandalari (Palermo)

– Ghigos Ideas (Lissone/Mi, Davide Crippa, Barbara Di Prete ve Francesco Tosi)

– Asif Khan

– Langarita Navarro Arquitectos (María Langarita ve Víctor Navarro)

MAXXI’nin küratörü Pippo Ciorra, MoMA ile ortak yürütülen çalışmanın etkili ve üretici sonuçlarından çok memnun olduğunu belirtirken, katılımcıların hepsinin amaçlandığı gibi sürdürülebilirlik, ekoloji ve geri dönüşüm disiplinleri altında kamusal alanın mimari tanımına ve peyzaj algısına şaşırtıcı bir bakış açısı sunduklarının altını çiziyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın