MoDus Architects’ten Heykelsi Çevre Yolu Tüneli

İtalya’nın Güney Tirol bölgesindeki küçük bir şehir olan Bressanone'nin merkezine açılan yeni bir tünel, Bressanone-Varna Çevre Yolu'nun en yeni eklentisi. MoDusArchitects tarafından tasarlanan bu altyapı projesi, trafik hacmini azaltan ve her iki şehir merkezinde alternatif bir rota sağlayan bir dizi bağlı yeraltı yollarından oluşuyor.

Çevre yolunun yeni açılan merkezi geçit sistemi, projenin Bressanone şehir merkezine yakın ana caddesine yeniden bağlanan bölümü. Çevre yolundan seyahat eden sürücüler, bir döner kavşaktan geçiyor ve doğrudan şehre giden ana yol olan Via Roma’ya ulaşmak için ilgili iki açık beton geçit yoluyla U şeklinde kısa bir tünelden geçiyor. Doğuya bakan yeni geçidin heykelsi girişi, orijinal projenin tasarım müdahalelerinin birçoğunu kapsıyor ve tipik olarak altyapı projeleri tarafından kullanılan katı teknik kalıplardan uzaklaşarak eğrisel elemanlarla kıvrımlı bir form oluşturuyor.

Proje süresince tünel girişleri, istinat duvarları, akustik bariyerler, servis trafo merkezleri, mekanik yapılar, havalandırma bacaları ve çeşitli tabela elemanları gibi bir çok farklı alanda müdahaleler gerekmiş ve tüm bunlar üç basit tasarım kararıyla yönlendirilmiş. İlk olarak, mimarlar hem mimari hem de teknik kaliteyi bir bütün olarak ele aldıkları için yer üstü öğelerin çevresel etkisini en aza indirmeye çalışmışlar. İkincisi, yer üstü ve yer altı tüm çalışmalar mevcut saha koşullarının özelliklerini karşılamak için kalibre edilmiş.

Son olarak, Bressanone ve Varna yolları bir süreklilik içinde bir araya getirilmiş, böylece iki ilçe artık ayrı bağlamlar olarak değil, daha büyük bir bütünün iki parçası olarak tasarlanmış.

Bunun yanı sıra proje, tüneller sistemine entegre merkezi kavşak tünel geçitleri gibi bazı tamamlayıcı unsurları da içeriyor.

Yeni yol, Innsbruck’tan (Avusturya) Fortezza’ya (İtalya) Alplerin altından geçen 64 km’lik Brenner Base tünelinin devam eden inşaat sahasından çıkarılan agrega ve diğer kazı malzemelerinden yapılmış. Açık beton, karaçam ahşap akustik bariyer duvarları ve COR-TEN çelik havalandırma bacaları ile geçitler mimari tasarımın önemli detaylarını oluşturmuş. Bu detaylar, bir yandan yer altı ve yer üstü arasındaki eşiği sağlarken diğer yandan Bressanone’un kentsel manzarasının bir parçası haline geliyor.

MoDusArchitects, gürültü emisyonlarına ve ses emme özelliğine sahip Leca-beton blok duvarlar gibi proje sırasında kullanılan birçok malzemeye özellikle dikkat etmiş.

Çevre yolunun 2025 yılında tamamlanması planlanan bir sonraki ve son bölümü, müdahaleyi toplam 8 km boyunca Varna şehir merkezinden geçen son noktasına genişletecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın