MODERN VE SÜRGÜN: Almanca Konuşulan Ülkelerin Mimarları Türkiye’de 1925-1955

Mimarlar Odası, Bernd Nicolai'ın 1998 yılında Almanca basılan "Modern ve Sürgün" (Moderne und Exil) kitabını Türkçeye kazandırdı.

Kitap ilk basıldığında erken Cumhuriyet dönemi Türkiye mimarlığı konusunda Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki arşiv belgelerini kullanarak yazılmış tek kitap olma özelliğini taşıyordu. Nicolai’ın sunduğu belgelerle ortaya çıkardığı gibi, Türkiye mimarlığı konusunda bilinmeyen birçok proje ve inşa edilmiş binaları anlamlandırmamızı sağlayan çoğu bilgi, Orta Avrupa arşivlerinde gizliydi. Kitap, Türkiye mimarlığı tarihi açısından bir ilk olduğu kadar, Almanya mimarlık tarihi için de önemli bir açığı kapatıyor.

Goethe Institut, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin işbirliği ile, Avusturyalı, Alman ve İsviçreli Mimarların Ankara’daki İzlerini belgeleyen ve iki yıllık bir süreçte tamamlanan “Bir Başkentin Oluşumu” başlıklı kitabı Eylül ayında yayımladı.

Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında, Bernd Nicolai’nin kısa bir sunumu ile her iki kitap lansmanı 6 Ekim 2011’de, 18:30’da Ankara’da düzenlenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın