Modern Sanat Müzesine Yeni Ek: Art Sauna

Art Sauna, Gösta Serlachius Müzesi'nin ziyaretçilerine sunduğu duygusal yolculuğun devamı niteliğinde. İncelikli, samimi ve yerel ölçekteki yeni yapı, müzenin önerdiği sanat, doğa ve mimari arasındaki diyalog senaryosuna karışıyor.

©Marc Goodwin

Serlachius Vakfı’nın müzenin yeni bir pavyon ile genişletilmesi amacıyla 2011 yılında açtığı yarışmayı Mendoza Partida (Héctor Mendoza, Mara Partida) ve BAX Studio (Boris Bezan) kazanmıştı. Gösta Pavyonu’nu tasarlamak için kullandıkları mantık ve sağduyuyu uygulayarak Art Sauna’yı tasarlamışlar.

Art Sauna’nın tasarımındaki ana mimari ilkelerden biri, yapıyı yolculukla bütünleştirmek, araziyle bütünleştirmek ve peyzajın bir parçası haline getirmek olmuş.

Müze’nin 2014’te yılında genişletilmesinden bu yana, Finlandiya’nın Mänttä kentindeki Gösta Serlachius Çağdaş Sanat Müzesi’nin ziyaretçilerine sunduğu deneyim, sanatı geçici bir alanda izleme eyleminden çok daha ileri götürmek olmuş. Manzara, sanat ve mimariyi bir araya getiren anları birbirine bağlayan bir yolculuk… Bu anlamda, Mendoza Partida ve BAX Studio tarafından tasarlanan Art Sauna, ziyaretçiyi karşılıyor ve bu deneyimin sürekliliğini artık daha incelikli, yerel ve samimi bir ölçekte sunuyor.

Pavyon, ormanla ilişki kuracak şekilde yapay taştan sağlam bir kaide üzerine yerleştirilmiş hafif ahşap konstrüksiyon kullanarak inşa edilmiş. Yeni sauna alanı ise zemine ait ve bu gerçek, doğal bir görünümle geleneksel yapıya meydan okumak için bir olasılıklar dünyasının kapılarını açıyor.

Proje, ana kapalı alanlardan (soyunma alanı ve sauna odası) ikisini ilişkilendiren geleneksel fikirden ayrılmayı seçiyor. Çözüm olarak, ziyaretçiyi sauna olan odayı veya tapınağı barındıran silindirik yapıya girmeden önce tekil, şaşırtıcı bir alandan, açık hava lobisinden, Roma tapınağının kubbesinin atriyumu gibi bir verandadan geçiriyor. Bu geometri, samimi bir topluluk, aidiyet atmosferi sunuyor.

İç mekanda ise, arka plan olarak göl ve ufuk ile sanata ve doğaya açılan manzaraları çerçeveleyen, koltukları ve kaplamaları aynı anda tanımlayan ahşap profiller gibi hassas detaylarla çalışılmış.

Sauna, Fin geleneğinin ayrılmaz bir parçası. Öyle ki bu gelenek İskandinav ülkesinin kültürünün UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenecek ilk özelliği olmuş. Bu kültürü bir sanat, doğa ve mimari deneyimine entegre eden Art Sauna projesi, Finlandiya Mimarlar Birliği (SAFA) tarafından son dokuz yıldır verilen 2022 Finlandiya Mimarlık Ödülü’ne üç adaydan biri oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın