Modern Mimarlık Matruşkaları

Doğu Avrupa'nın modern mimarlık örneklerini iç içe geçiren matruşka, Polonyalı stüdyo Zupagrafika tarafından tasarlanmış.

2. Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa şehirlerinde doğan konut ihtiyacını karşılamak için hızlı, etkili ve makul fiyatlı yapılar üretilmesi gerekiyordu. Üretilen projeler şehirlerin mimari dokusunu yeniden şekillendirdi.

1950 ile 1980 arası dönemde prefabrik teknolojilerin gelişmesiyle, özellikle Doğu Bloğu ülkelerinde bütün bir mahalleyi baştan inşa etmek mümkün hale geldi. Kente dair uygulanan kararlar; açık kamusal alanlar, minimal tasarım ve sosyal eşitlik gibi savaş öncesi bazı fikirlerin somut örneği oldu. Zupagrafika’nın tasarladığı matruşkalar, bu dönemde inşa edilen konutların iç içe geçmesinden oluşuyor. 

Eski Doğu Bloğu ülkelerindeki modernist konutlardan ilham alan Blokoshka isimli oyuncak; Moskova’nın toplu konutlarını, Doğu Berlin’in “plattenbau”larını, Varşova’da eski mahallelerin yıkıntıları üzerine inşa edilmiş blokları ve Prag’da “panelák” denilen beton panellerden inşa edilen binaları iç içe geçiriyor. 

Modern Mimarlık matruşkası, kesime ve katlanmaya hazır, iç içe girebilen 4 adet bloktan oluşuyor. Ortadan ikiye ayrılan bloğun içinde bir diğeri saklanıyor. Oyuncak, Doğu Avrupa konut mimarisi üzerine bir notla beraber geliyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın