Modern ‘Mimar Sinan’dan Ataşehir’e Görkemli Cami!

Başbakan Erdoğan’ın özel ilgi gösterdiği Ataşehir Mimar Sinan Camisi, ramazanın ilk cuması açılıyor. Dünyaca ünlü, ödüllü mimar Muharrem Hilmi Şenalp tarafından iki yılda tamamlanan 10 bin kişilik caminin açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak.

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’a gelişlerinde sık sık ziyaret ettiği ve başından sonuna kadar inşaat safhalarını bizzat takip ettiği Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi iki yıllık inşaat süresinin ardından açılıyor. Edirne’deki Selimiye, Süleymaniye ve Beşiktaş’taki Sinan Paşa camilerinden izler taşıyan Mimar Sinan Camisi 20 Temmuz’da Ramazan’ın ilk cuma namazının kılınmasıyla açılacak. Açılıştaki cuma namazına caminin ilk ismi olan Anadolu Ulu Camisi adını değiştirerek isim babalığı yapan Başbakan Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Maliyeti 40 Milyon Lira

40 Milyon TL’ye mal olan, 10 bin kişilik caminin masrafları Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nce karşılandı. Toplam 7 bin metrekare alana yapılan caminin 3 bin 500 metrekaresi şadırvanlı avlu, 3 bin 500 metrekaresi camii olarak yapıldı. Yetmiş metre yüksekliğindeki caminin yerin altına yapılan üç bodrum katından ikisi 300 araçlık kapalı otopark olarak ayrıldı. Diğer kat da ise namaz vakitleri dışında da vakit geçirilmesi için 100 kişilik toplantı ve konferans salonu, alışveriş için dükkanlar, kütüphane ve “İslam’da zaman” adlı bir kalıcı sergi olacak. Altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli olan cami, 3 şerefeli 4 minare bulunuyor. Caminin inşaatında bugüne kadar yaklaşık 500 işçi, usta, mimar ve mühendis görev yaptı. Camide ayrıca abdest alanları, duşlar ve gasilhane yer alıyor.

Masterli İmam

Mimar Sinan Camisi’nin içinde süslemeden çok hat sanatının seçkin örnekleri yer alıyor. Caminin ana kubbesine Fatır suresinin 41. ayeti, yarım kubbelerin her birinde ise Furkan suresinin ilk altı ayeti yazıldı. Caminin kubbe yazıları, mermer sütun başlıkları, mihrap, minber ve alemlerinde altın varak kullanıldı. Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nin baş imam-hatipliğini ise kamuoyunda “masterlı imam” olarak tanınan, Arapça ve ingilizce bilen 35 yaşındaki İbrahim Urgancı yapacak. Camide Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Hadis Bilim Dalı’nda master yapan Urgancı ile birlikte iki imam ve üç müezzin görev alacak.

2,5 Tonluk Avize

Mimar Sinan Camisi’nin bir diğer önemli özelliği ise göz kamaştırıcı aydınlatma elemanları. Japonya’daki Tokyo ve Almanya’daki Berlin camilerinde bulunan ayet yazılı çelik avizenin daha büyüğü Türkiye’de ilk defa burada kullanılacak. Lumes Cam tarafından yapılan 2.5 tonluk ana çelik avizenin üzerinde Kuran-ı Kerim’in bir kaç yerinde geçen “Kun fe yekun” (Allah ol der ve olur) yazısı bulunuyor. Birer tonluk diğer altı çelik avizede ise Allah’ın isimlerinden altısı olan “Rahman”, “Burhan”, “Mennan”, “Deyyan”, “Hannan” ve “Sübhan” yazıyor. Selçuklu kandillerinin asılacağı büyük 7 avize dışında 50 kadar da üzeri ayet yazılı küçük avize aydınlatmada kullanıldı.

Mimarı Erdoğan’ın Yakın Arkadaşı

İnşaatını Gür Yapı’nın üstlendiği caminin tasarımı Başbakan Erdoğan’la yakın arkadaş olduğu bilinen mimar Muharrem Hilmi Şenalp’e (55) ait. Hassa Mimarlık’ın sahibi olan Hilmi Şenalp geçen hafta İstanbul ziyaretinde camiyi gezen Başbakan’a eşlik ederek projenin son aşaması hakkında bilgi vermişti. Hilmi Şenalp, Aşkabad Ertuğrul Gazi Camisi, Tokyo Camisi, Berlin Şehitlik Camisi, Rusya-Yekaterinburg Pishma Camisi, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile Amerika’da inşasına başlanan Turkish-American Community Center projesinin de mimarı. Şenalp’in yurt dışındaki projelerden aldığı bir çok ödülü bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın