Modern Dokunuşlarla Yenilenen Tarihi Bir Postane Binası

Helsinki merkezli tasarım stüdyosu Yatofu Creatives, Çin'in Ningbo kentindeki ilk postane binasını yeniledi. Yeni Bund Postanesi, posta gönderme ve alma amacının ötesine geçerek ziyaretçilerin hediye, hatıra ve etkinlik paylaşımı yoluyla birbirleriyle bağlantı kurabilecekleri bir buluşma noktası.

Bund Postanesi’nin yeni tasarımında, yapının tarihi önemini yeniden hatırlatmak ve toplumdaki rolünü yapıya geri kazandırmak amaçlandı. Bu nedenle yeni tasarımın bir nostalji duygusu uyandırmasının yanı sıra, geleneksel postane kavramının sınırlarını zorlaması gerekiyordu. Hayat tarzına vurgu yaparken bir yandan da çağdaş kültüre dair ilgi alanlarını programında barındırması istenen Bund Postanesi için Nordic Books ile bir iş birliği kurgulandı. Bund Postanesi’nin üç katı; postane gişesi ve ofisi, hediyelik eşya teşhir ve satış bölümü, ayrıca atölye çalışmaları ve mevsimlik etkinlikler için kullanılan bir çocuk oyun alanından oluşuyor.

Müşteri, projeden beklentilerini tasarım ekibine açıklarken tek bir soru sordu: “Bu postanenin toplumdaki rolünü nasıl yeniden tasavvur edebiliriz?”

Yapılan ilk araştırma, postanelerin genellikle tatillerde, bayramlarda, Çin Yeni Yıl Arifesi gibi özel günlerde ve kutlama zamanlarında yoğun olarak kullanıldığını gösterdi. Bu çıkarım, tasarım yaklaşımındaki normal işlevlerin hediyelik eşya satışı, kültürel etkinlikler ve bir çocuk oyun alanı ile birleştirilerek yeniden tanımlanmasına yol açtı.

Yeşil, beyaz ve zengin kırmızı tonlarından oluşan şenlikli bir paletle buluşturulan nostaljik formlar, tarihi referansların çağdaş bir bağlamda hayat bulmasını sağlıyor. İçeri giren ziyaretçiler, birinci katında bir postane ve ödeme tezgahı bulunduran, ayrıca birinci kattan asma kata kadar alanı takip eden dinamik, beyaz bir merdivene sahip çift kat tavan yüksekliğinde bir atriyuma açılıyor.

Beyaz merdivenin, uzantıları ile varlığını sürdürdüğü ikinci katta, yeşil deri ve özel aydınlatma ile tasarlanmış iki yerleşik okuma bölümü yer alıyor.

Bir köprüyle komşu binaya bağlanan üçüncü kat, ortak çatı bahçelerinden ilham alan özel bir çocuk etkinlik ve atölye alanı olarak hizmet veriyor.

Bund Postanesi, kutlama amaçlı kartpostal ve hediyelik eşya göndermek isteyen müşteriler için bir durak noktası olarak hizmet verirken, bir diğer yandan da mevsimlik etkinliklere ev sahipliği yaparak bölgedeki aileler için bir buluşma mekanı haline gelir. Tamamlanmış haliyle Bund Postanesi, modern postane yapıları için yeni bir bakış açısı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın