Mistral Konut Kompleksi

Fransa’nın Marsilya şehrinde bulunan Mistral Konut Kompleksi, estudioHerreros tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Philippe Roualt, We Are Content(s)

Kompleks, Marsilya’daki eski liman yerleşimi üzerinde planlanan geliştirme projesi EuroMed’in bir parçası olarak Yves Lion’un imar planına uygun biçimde tasarlanmış.

Plan, sokakların ve meydanların net bir şekilde çizildiği, belirli yoğunlukta nüfusu barındıran, iyi yerleşmiş bir zemin planı tasarımını hedefleyen EcoCité konseptini geliştiriyor. Binaların kat sayıları azaltılıyor ve birimler arasındaki mesafe arttırılarak her bir dairenin manzaradan, gün batımından ve deniz meltemlerinden yararlanabilmesine imkân sağlıyor.

Yapının prizma bölümünün yükselen formu projenin odak noktası oluyor. Her bir birimde yer alan ve içle dış arasında geçiş alanı oluşturan sundurmalar, cephede farklı derinlikler meydana getirerek projenin mimari yaklaşımının önemli bir parçasını vurguluyor. Konutlardaki tüm odalar sundurma alanı ile bağlantı kuruyor. Cephede bulunan delikli beton paneller, hareketli parçalar ile güneş kontrolünü sağlıyor.

Hareketli sokaklar, yemyeşil bahçeler, samimi sundurmalar, ortak çatı terası gibi mekanlar sunan proje, EuroMed’de yaşayan halkın kentsel bir bölgeye ait olma hissini güçlendirmeyi hedefliyor. Burada yaşama eylemini çağdaş bir deneyim haline getiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın