Mısır “Yeni Kahire” için Planlarını Açıkladı

Mısır, yeni başkent planlarını bir yabancı yatırım konferansında açıkladı.

Nüfusunun dörtte biri yoksullaşan Mısır, kötü ekonomik koşullarla mücadele ederken yeni büyük başkent için iddialı kalkınma planlarını hazırladı. Özel şirketler tarafından finanse edilen Yeni Kahire’nin, yeni yönetim merkezinin yanı sıra alışveriş merkezleri, konut ve turistik mekanların ekonomik faaliyetleri hızlandıracağı bir metropol olması hedefleniyor. Resmi proje ayrıntıları 13 Mart’ta Sharm el-Sheikh’de bir yabancı yatırım konferansında açıklandı. 45 milyar dolarlık bir plan!

“Ulusal ruhu inşa etmeyi, fikir birliğini teşvik etmeyi, uzun süreli sürdürülebilir bir büyüme sağlamayı” hedefleyen ve aynı zamanda Mısır’ın en acil çözülmesi gereken sorunlarını ele alan master plan, yüksek yoğunluklu bölgelerin oluşturduğu birkaç bölümden oluşuyor. Bu yerleşim bölgelerinde, ekonomik büyümeyi teşvik eden ve işsizliği önleyen karma kullanım esas alınacak ve konut, mağaza, kafe, rekreasyon alanları, sanayi bölgeleri, dini kurumlar birlikte düşünülecek. Bununla beraber Mısır’ın yönetim organları ve elçiliklerinin de yer değiştirmesiyle birlikte yeni kurulacak kent ekonomik ve siyasi güç merkezi olacak.

Tahmini 70 bin hektarlık alanı kapsayacak projenin planları 5-7 yıl sürecek gibi gözüküyor. Yeni Kahire, nüfusun Kahire’den Süveyş Kanalı’na kaymasına ve 5 milyon Mısırlı için yeni konut yapılmasına neden olacak.

Son birkaç yıldaki yavaş ekonomik büyüme oranına rağmen Mısır, süreci hızlandırmak ve yıllık %6 büyüme oranına ulaşmak için yabancı yatırımın peşine düştü. Planların açıklandığı yatırım konferansında, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan 4 milyar dolarlık taahhütleri topladı bile.

Etiketler

Bir yanıt yazın