Varşova’daki Polonya Ordu Müzesi Açıldı

WXCA ve Buro Happold işbirliği ile tasarlanan Polonya Ordu Müzesi Varşova'da açıldı. Tarihi Varşova Kalesi'nde yer alan müze projesi, tarihi binaları ve çağdaş mimariyi birleştiriyor.

Müze alanı, 1830’larda Rus İmparatorluğu ordusu tarafından inşa edilen bir tepe kalesi olan Varşova Kalesi’nin 32 hektarını kapsıyor. WXCA’nın Polonya Ordu Müzesi tasarımı, şu anda tamamlanmış olan Güney Binası’nı, daha sonra Gwardii Pieszej Koronnej Meydanı’nın kuzeyinde inşa edilecek ikinci bir yapıyı ve yenilemeye tabi olan birkaç koruma altındaki yapıyı içeriyor.

Güney Binası, çevredeki parka ve doğal çevreye hitap eden ortak bir yeşil çatıyla birleştirilen sekiz bloktan oluşuyor. Toplam 12.000 metrekareyi aşan inşaat alanıyla yapı, geçici sergiler ve etkinlikler için esnek alan ve müzenin Polonya silahlarından oluşan büyük kalıcı koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Müze, mevcut kale mimarisiyle görsel olarak uyum sağlayan renkli, yerinde dökme mimari betonla inşa edilmiş. Yapının anıtsal ölçeği, bölgenin iki yüzyıllık tarihini yansıtan ve orduyla yakın ilişkiyi sürdüren ısmarlama şivron kalıp desenine sahip bir cepheyle yumuşatılmış. Tekil süs modüllerinin boyutu, insan elinin ölçeğine göre belirlenmiş. Desen galerilerin duvarlarında ve yapının iç mekanlarında tekrarlanıyor.

Güney Binasının dikey hacminin arkasında, WCXA ve Buro Happold’un işbirliğiyle ortaya konmuş ve teknik gereklilikleri dikkatlice tasarıma entegre edilen karmaşık bir teknik altyapı bulunuyor. Mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat fonksiyonları ana duvarlara aktarılırken, beton tavan ve çatı iç sıcaklığı düzenleyen bir termal kütle sağlıyor. Yıl boyunca düşük enerjili ısıtma ve soğutma sistemi, ısı pompalarıyla birlikte çalışan ve 150 metre derinliğe kadar açılan 91 dikey sondaj kuyusundan oluşan bir yer eşanjörü aracılığıyla sağlanıyor.

Buro Happold ayrıca Vistula Nehri’nin kıyısından kalenin tabanındaki sete erişim sağlayan yeni bir giriş tüneli de tasarlamış. Ardgermeli yapısal sistem, tünel için gereken beton miktarını en aza indiriyor. Yeni giriş ve yakın zamanda tasarlanan yaya köprüsü, dolaşıma daha fazla yardımcı olarak kale içindeki bağlantıları yoğunlaştırıyor ve kale ile şehir arasında yeni bağlantılar yaratıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın