Üçte İkisi Boş Ev

Norveçli mimarlık ofisi Rever & Drage, 1/3 Ev adını verdikleri projeleri ile genç bir çiftin gelecek planlarına göre kolayca şekillenebilecek bir konut tasarladı.

Norveç’in batısındaki Sundall kasabasına bağlı bir kırsal bölgede Rever & Drage tarafından tasarlanan iki katlı yapı, genç bir çiftin farklı beklentilerini karşılayabilen tasarımı ve yarı kapalı verandası ile dikkat çekiyor.

İki kişi için yeterli yaşam alanına sahip bir yapının maliyetini karşılayabilecek durumda olan çift, gelecekte ailelerine yeni üyelerin katılması ile ortaya çıkacak alan ihtiyacına da cevap verebilecek bir konut talep ediyordu. Tasarımcılar ise bu talebe karşılık evin inşaat alanının kolayca genişletilebilmesini sağlayacak, üçte ikisi boş bir strüktür tasarladı.

İstendiği zaman doldurulmaya uygun olarak bırakılan boşluk, gelecek yıllarda çiftin iş yükünü azaltacak bir ön hazırlık. Mimarlar Tom Auger, Martin Beverfjord ve Eirik Lilledrange, sade tasarımından ötürü yapının “biraz soyut” göründüğünü ifade ediyorlar. Mimarlara göre binanın en ilginç yanlarından biri, mevcuttaki potansiyel alanın dönüştürülmesi ile yapının geleneksel mimariye tamamen uyum sağlayan bir çiftlik evine dönüşecek olması.  100 m²’lik bir alana sahip yapı, geleneksel mimariden izler taşımasının yanında, veranda cephesindeki üçgen açıklıkları ile modern bir imaja da sahip.

Tasarım sürecinde iki farklı beklenti öne çıkmış: evin sakinlerinden biri sıcak ve huzurlu bir ortam arzu ederken, geyik avcılığı ile geçimini sağlayan eşi ise av malzemelerini tutabileceği bir alana ihtiyaç duymaktaydı. Üstü kapalı bu yarı korunaklı veranda ile av malzemeleri ve av sonrası faaliyetler için uygun ortam, iç mekana müdahale edilmeden sağlanmış oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın