OMA’dan Modüler Ahşap Sistem: CircleWood

OMA'nın Kreatif Direktör ve ortak tasarımcı olduğu Circlewood, okulların yaşam döngüleri boyunca kolayca dönüştürülebilmesi için modüler bir ahşap sistem (HoutKern Bouwmethode) geliştirdi.

Amsterdam Belediyesi tarafından önerilen Circular Strategy 2020-2025’e göre Amsterdam, 2030 yılına kadar birincil hammadde kullanımını yarıya indirecek ve 2050 yılına kadar tamamen döngüsel hale gelecek. Amsterdam’ın döngüsellik hedeflerini ve okullara yönelik artan talebi karşılamak için şehir yönetimi, on yıl içinde dokuz ila otuz “yüksek kaliteli, esnek ve sürdürülebilir” okul inşa etmek üzere Innovation Partnership School Buildings programını başlattı.

Prefabrik tak ve çalıştır sistemi, geri dönüştürülmüş çelik bağlantılarla birbirine bağlanan standartlaştırılmış ahşap kolonlar ve çapraz lamine ahşap zemin panellerinden oluşuyor. Tüm bileşenler, sahada elektrikli bir vinçle hızlı montaj ve demontaj sağlamak için dijital olarak kontrol edilen bir süreç altında fabrikada hassas bir şekilde üretilmiş. Bu bileşenler 3,6 m genişliğinde, 7,2 m uzunluğunda ve üç kata kadar yükseklikte yapısal strüktürler halinde düzenlenerek, standart sınıflar ve ofislerden oditoryum ve spor salonuna, bahçelerden atletizm pistlerine kadar farklı boyutlarda ve kullanımlarda alanlar yaratmak için tüm bölme duvarları yük taşımaz hale getirilmiş.

Biyobazlı bölme duvarlar, iç mekan tırmanışı ve dikey tarım gibi farklı okul faaliyetlerini destekleyecek şekilde uyarlanabiliyor. Bu sistem, okul yönetim kurullarının, mimarların ve diğer danışmanların birlikte çalışarak benzersiz karakterlere sahip okullar tanımlamalarına olanak sağlıyor. Dayanıklı ve kolay monte edilebilen bileşenlere sahip sistem, ihtiyaçlar değiştikçe okulların genişlemesine, küçülmesine veya konfigürasyonlarının değişmesine de olanak tanıyor.

Circlewood, okulları yalnızca öğrenme alanları olarak değil, aynı zamanda öğrencilerin çevre üzerindeki insan etkisi konusunda bilinçlenmelerini sağlayan pedagojik araçlar olarak da kavramsallaştırıyor. Yeşille göz boyamanın aksine, okullar karbon ayak izlerini ve kaynak tüketimlerini görselleştiriyor. Binalar aynı zamanda emisyonları en aza indirilmiş, doğası gereği döngüsel tasarımlar olarak: Prefabrik yapı yöntemi, standart yerinde inşaata kıyasla nitrojen emisyonlarını yüzde 80 oranında azaltıyor. Karbon emici hammaddelerle yapılan biyobazlı duvarlar daha hafif ve nakliye için daha az enerji gerektiriyor. Okulların yaşam döngülerinin sonunda, binalar tamamen sökülebilir ve bileşenler ofis veya ev gibi diğer bina türlerini oluşturmak için yeniden kullanılabiliyor.

 

Circlewood’un Kreatif Direktörü olarak OMA, genç mimarlık uygulamalarının ve peyzaj tasarımcılarının seçimine yardımcı olacak ve onlarla işbirliği içinde Innovation Partnership School Buildings programı kapsamında yeni okullar geliştirecek. Amsterdam’da Studio A Kwadraat ile işbirliği içinde olan pilot okul geliştirildi. Entegre bir çocuk merkezi olarak işlev gören kompakt binanın her iki cephesi de birbirinden farklı olup, bağlama ve özel ihtiyaçlara yanıt veren kanopiler ve bisiklet depolama tesisleri gibi unsurlarla karakterize edilmiş. Okul, çeşitli çocuk etkinlikleri için geniş bir merkezi salona ve çocukların çevreyi algılamaları için çerçeveler sunan farklı cephe açıklıklarına sahip. Teknik zorlukların çoğu tak ve çalıştır sisteminin geliştirilmesiyle çözüldüğünden, binanın programı, düzeni ve görünümü zaman içinde iyileştirilebilir ve uyarlanabilir hale gelmiş.

OMA ve Circlewood ortakları tarafından tasarlanan mevcut sistem, Amsterdam ve Hollanda dışında farklı bina türleri için kullanılma potansiyeliyle daha da geliştirilecek.

De Elementaire School ve Het Schoolvoorbeeld, Yenilikçi Ortaklık Okul Binaları programı için seçilen diğer iki konsorsiyum oldu. Circlewood, De elementaire School ve Het schoolvoorbeeld birlikte önümüzdeki on yıl içinde Amsterdam’da dokuz ila otuz arasında okul inşa edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın