Mimarlık ve Eğitim Kurultayı VI Tamamlandı

Kurultayın son günü 18 Kasım Cuma DESEM'de gerçekleşen oturumlar, değerlendirmeler ve forumun ardından Kurultay tamamlandı.

“Mimarlıkta Güncel Eğilimler” başlıklı günün ilk, kurultayın 10. Oturumu Özlem Erdoğdu Erkarslan’ın oturum başkanlığında Ayşen Ciravoğlu’nun sunumu ve Güven Arif Sargın’ın değerlendirmeleri ile gerçekleşti. Ciravoğlu, “Çevre Kavramı Üzerinden Mimarlıkta Güncel Eğilimleri Tartışmak” başlıklı sunumunda çalışmalar döneminde gerçekleştirilen bulgular ve değerlendirmeleri paylaştı. Kavramlar ve ilişkilerini çevre, teknoloji, insan yaşamı-toplumsal boyut ana başlıklarında tablolar oluşturuldu ve ortaya çıkan farklı gruplar-çevre ilişkileri gözleminde ortaya çıkan kavramlar aktarıldı. Güncel eğilimler üzerine soruşturma/yöntem anketi ve sonuçlarını aktaran Ciravoğlu, yeşil, sürdürülebilirlik, çevre kavramlarının mimarlar ve yapı kullanıcıları tarafından çağrıştırdığı kavramları da belirtti. Analizlerin grafiklerle paylaşıldığı sunumun ardından Güven Arif Sargın, sunumda aktarılan kavram ve çağrıştırdığı ilişkileri sosyal-toplumsal boyutu yönünden değerlendirdi. Belirlenen sorunların çevre-meta ilişkisi, ekoloji biliminin paradigmatik olarak ortaya çıkması, ekoloji-doğa bilimlerinin toplumbilimi paralelinde incelenmediği sürece sürdürülebilirlik ve ekoloji gibi kavramların sadece nesne olacağını belirtti. Sargın konuşmasında sosyal bilimler yerine salt metodik bilim ve olanaklarının tercih edilmesini savunan yaklaşımların aksak olacağını belirtti.

11. Oturumda “Kamuda ve Özel Sektörde Mimarlık Hizmetleri” başlığı Mücella Yapıcı’nın oturum başkanlığında gerçekleşti. Kubilay Önal ve Maya Arıkanlı Özdemir’in sunuşlarını gerçekleştirdiği oturumda Sabri Orcan, Oya Bakacak ve Gonca Bilgili değerlendirmeleri aktardılar. Sunuşlarda istatistiksel verileri aktaran Önal ve Özdemir, sayısal verilerin ışığında mimarların ortak bir politik duruşa sahip olması, var olan sorunların daha fazla dillendirilmesi, mimari ürünün bütünselliği söz konusu olduğundan mimarlık mesleği ile birlikte çalışan mesleklerin çatışması değil birlikte çalışması, politikaların yenilenmesi ve örgüt araçlarının yenilenmesi gerektiğinden bahsettiler. Değerlendirmeler kısmında mimarlık çalışma alanına güncel bakış açıları kazandırılması gerektiği, kamu ve özel sektörde çalışan ve işsiz mimarlar için gerçekleştirilen kurultayların çalışmaları ve sonuçları ışığında mimarların çalışma ortamı, hakları ve çalışılan sektörler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Komisyonun çalışmaları sürecinde yapılan anketlerde çalışanların iş güvenliği, hukuk, sendikal yapılaşma, sınıf bilinci ve örgütlenme gibi konularda daha az bilgi sahibi oldukları vurgulandı. Oturum, soruların cevaplanması ardından tamamlandı.

Kurultay değerlendirmeleri 12. Oturumda Cengiz Bektaş’ın oturum başkanlığı ve Bülend Tuna ve Hakkı Önel’in konuşmaları ile gerçekleşti. Bektaş, düzenlenen kurultay ve toplantılara özenle katılmaya çalıştığını belirtti ve gözlemlerinde sanat kanadının kopuk olarak mimarlık ve tasarım konuşulamayacağından bahsetti. Bülend Tuna ise değerlendirmelerinde ilk kurultaydan günümüze yapılan çalışmaları ve sonuçlanan birimleri aktardı. SMGM, MİAK gibi oluşumların kurultay süreçlerinde başarı ile oluşturulduğunu ve çalışmalarına devam ettiğini, çalışmalarına devam eden Mesleğe Kabul-Kayıt Kurulu ve Staj Komisyonu gibi yapılanmaların da yine aynı başarılı çalışmalarla kurultaylar sürecinde tamamlanabileceğini belirtti. Tuna kurultayların; uygulamalar ve eğitim sürecinde karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri geliştirip karar almakta etkili olduğundan bahsetti. Önel ise konuşmasında MEK VI sürecinde konuşulan başlıkları özetledi ve mimarlık meslek alanında tüm aktörlerin buluşma platformu olarak kurultayların öneminden bahsetti. İlk kurultaydan günümüze meslek örgütü ve akademisyenlerin ortak platformda ilk kez MEK kapsamında buluştuğuna dikkat çeken Önel, kurultayların ve ortak çalışmaların YÖK kararları ve yasaların hazırlanmasındaki etkilerden bahsetti. Önel, devletin de yeni yapılanmalar içinde olduğu bu günlerde, mimarlık eğitimi ve meslek uygulamalarının da ulusal ve uluslar arası sistemlere uygun olarak kalitenin artırılması yönünde güncellemeler yapılması gerektiğini aktardı. Son olarak meslek alanında tüm paydaşların yer alması gereken kurultaylarda sonuç alabilmek için yasal değişiklikler ve kararların tüm paydaşlarla birlikte yapılan detaylı çalışmalar kapsamında oluşturulması gerektiğini belirtti.

Forum olarak düzenlenen 13. Oturum Oktay Ekinci’nin oturum başkanlığında gerçekleşti. Salondaki katılımcıların kurultay sürecinde tartışılan ve konuşulan konularla ilgili görüşlerinin alındığı forum’da, sonuç bildirisinde yer almasını istedikleri maddeler ve katkılar dinlendi. Kurultay bildirisinin kuramsal tartışmaları hayatın kendisi ile buluşturması hedefi ile hazırlanacağının belirtilmesi ile kurultay sonuçlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın