Mimarlık, Plastik Sanatlar, Yaratıcı Süreç

Nafi Çil, son kitabı ile mimarlık ve plastik sanatlarla iç içe geçerek zenginleşmiş, "bizzati kendisi bir yaratıcı süreç" olarak tanımlanabilecek deneyimlerini paylaşıyor.

Kitabın tanıtım metninden:

Nafi Çil, son kitabında, mimarlık ve plastik sanatlarla iç içe geçerek zenginleşmiş, “bizzati kendisi bir yaratıcı süreç” olarak tanımlanabilecek mimarlık ve sanat yaşamından süzülen deneyimlerini paylaşıyor. Nafi Çil’in mimar ve ressam olarak bir arada sürdürdüğü yaşam öyküsüyle eşzamanlı ilerleyen bu yaratıcı üretim süreci, kitapta, bir yandan Nafi Çil tarafından aktarılırken, aynı zamanda çok önemli sanatçı, akademisyen ve yazarların Çil’in resimlerine, yapılarına, sanatına ilişkin yorum ve görüşleriyle destekleniyor.

Nafi Çil, “yaratıcı süreç” kavramını, sanki “hiçbir şeyi atlamamalıyım” kaygısı taşıyormuşçasına çok geniş bir perspektifte ortaya koyduğu kitapta, “Sanatçı kimdir? Sanat etkinliği nedir? Estetik değer nedir? Her sanat eseri bir yaratma mıdır? Estetik kuralların mimari yaratmalardaki yeri nedir? Mimarlık deyince neden söz ediyoruz? Hangi yapıyı mimari bir eser olarak ele alıyoruz?” gibi çok sayıda sorunun yanıtı veriyor.

Nafi Çil’in, eserlerinin ve mimari yapıtlarının seçkin örneklerinin de yer aldığı Mimarlık, Plastik Sanatlar, Yaratıcı Süreç’te ortaya koyduğu düşünce ve görüşlerden öne çıkan bazı satır başları şöyle: “Yaratma cesareti içindeki insan, tercihiyle insandır. Ve biz biliyoruz ki, bütün insan eylemleri değerler tarafından yönetilmektedir. Yaratıcı insan eylemleri de bir amacı, bir anlamı ger-çekleştirmeye, bir hedefe varmaya çalışır. İnsanın işine kendisini vermesi ya da verememesi elle tutulur bir fenomendir…”

“Benim için mimari, insan varlığının her boyutta ilerlemesinin ve gelişmesinin serüvenidir. Çünkü mimarlık, evrim süreci içindeki insanın, plastik sanatlar alanında estetik varlık alanı içinde yetiştikten sonra hakiki ‘var-oluş’u için verdiği bir savaş alanıdır… “

Etiketler

Bir yanıt yazın