Mimarlık Okulu Kitabı / The Book of Architecture School

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün, 2018-2019 bahar dönemi "The School of One's Own" konulu diploma stüdyosu kapsamında öğrenciler kendi bağımsız mimarlık okullarının felsefesini, programını ve ders içeriklerini tasarladılar. Dönem bitiminde öğrencilerin projeleri TOBB ETÜ Yayınları'na ait "The Book of Architecture School" isimli çizgi roman tarzında kitaplaştırıldı.

Tanıtım metni:

Mimarlık mesleğinin bilinen en temel kazanımı formel lisans eğitiminden geçmektedir. Bundan yaklaşık dört yıl önce, TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü olarak bu kabulden yola çıkarak, zihnimizde uzun zamandır gelişen bir fikri uluslararası ortama açma niyetiyle “Mimarlık Eğitiminde Etkileşim Alanlarının Keşfi” (e-FIADE) projesini başlattık. Geçtiğimiz günlerde tamamladığımız projeyi Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Lusofona Üniversitesi, Zagreb Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Institut National des Sciences Appliquées de Strasbourg ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olmak üzere altı mimarlık okulu ve Avrupa Mimarlık Okulları Derneği ile
yürüttük.

Mimarlık eğitiminin esnek bir öğrenme ortamı yaratması gerekliliğini, mimarlığın profesyonel/araştırma alanlarının sürekli değişen ihtiyaçlarını ve hedeflerini göz önünde tutarak, ERASMUS+ Yükseköğretimde Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında Avrupa Komisyonu desteğiyle 1 yürütülmüş olan “Mimarlık Eğitiminde Etkileşim Alanlarının Keşfi” (e-FIADE) projesi, mimarlık eğitimi ve pratiği arasındaki EŞİK alanlarına odaklanmıştır.

Proje, üniversitelerde alınan mimarlık eğitimi ve mesleki pratik arasındaki etkileşim/eşik/geçiş/kesişme alanları olarak tanımladığı bitirme/diploma stüdyoları ve eğitim programlarının içinde yer alan staj dönemlerini incelemiş, bu alanlar için yeni patikalar önermiş ve yenilikçi uygulamalar için fırsatları araştırmıştır. Projenin sonuçlarından yola çıkan, Mimarlık Eğitiminde Eşikler (Thresholds in Architectural Education) adlı kitap da ISTE Yayınevinden Haziran 2020’de çıkacaktır.

Proje kapsamında hem partner okullarla beraber yürütülen uluslararası mimari tasarım stüdyosu çalıştayında, hem de TOBB ETÜ 2018-19 Bahar Dönemi Bitirme Stüdyosu’nda öğrencilere aynı soruyu sorduk:

Kendinize ait bir mimarlık okulu: “Bugün yeni ve bağımsız bir mimarlık okulu kurulsaydı, okulun felsefesi, programı ve ders içerikleri nasıl olurdu?”

Koronavirüs salgını sonrasında mimarlık eğitiminin ve pratiğinin gündemine oturan ve sıklıkla tartışılmaya başlanan “peki ya şimdi uzakta(n) nasıl eğitimi yürüteceğiz”, “nasıl tasarım pratiğimizi sürdüreceğiz” gibi bugüne mevcut eğitim sistemimizi ve mesleki pratikleri sorgulatan sorulara istinaden, 2018-19 Bahar Döneminde TOBB ETÜ Diploma Stüdyosu’nda öğrencilerimizin ürettikleri alternatif mimarlık okullarını sizlerle paylaşmak gereğini duyduk.

‘Mimarlık Okulu Kitabı (The Book of Architecture School)’ başlıklı kitapta toplanan bu üretimler, mevcut tartışmalara ışık tutacak bir şekilde mimarın eğitimine ve mimarlık okullarının yapısına dair bilinen/kabul edilen tüm ‘şeyleri’ tartışmaya açmıştır. Bağlantıdan ulaşabileceğiniz kitaptaki bazı önerilerin, yeni NORMAL ışığında tartışılmasına ihtiyaç duyacağımız bir noktadayız.

Geliştirilen bazı öneriler ise uzaktan olan bu yeni durumu gelişen teknolojinin getirmekte olduğunu derin bir öngörü ile hissederek ele almışlardır. Sadece mimarın eğitiminin/mimarlık eğitiminin değil, tüm eğitim pratiklerinin süregelen anlam, araç ve yöntemlerinin sorgulandığı, Kuhn’un deyimiyle paradigma değişikliğini tetikleyebilecek bir kırılmanın eşiğinde öğrencilerimizin okullarını sizlerle paylaşmak isteriz.

Etiketler

Bir yanıt yazın