Mimarlık Öğrenci Rehberi E-Kitap Serisi

Muhammad Abdullatif, "Arazi Analizi", "Örnek Bina Analizi" ve "Mimari Proje Programının Özüne İnmek/Kavramak" isimli elektronik kitaplar yayınladı.

Mimarlık okullarında, mimariyi tüm derin anlamlarıyla yapmanın veya düşünmenin doğru yolunu göstermek için bir rehber veya mentor bulamayan birçok öğrencinin olduğunu buldum. Ve harika mimari eserleri yaratabilecek çok fazla kayıp potansiyeli görüyorum, ama ne yazık ki mimarlığa doğru yolculuklarında kaybolurlar. Bu beni yaratıcı mimari tasarım süreçlerine başlamalarına nasıl yardımcı olabileceğimi düşündürdü. Bu nedenlerle yolculuğuma başladım. Yüzlerce kitap, makale, seminer, çalıştay vb. iyice kavradıktan sonra, bu bilgi kaynaklarının en önemlilerini ve bizi doğrudan hedefe götürecekleri ve okulda öğretilmeyenleri toplayıp kitap halinde sunmaya hayal ettim ki anlamlı bir proje ve konsept oluşturmak isteyen mimarlık öğrencilerine veya genç mimarlara yardımcı olur.

Bu e-kitapların amacı, okuyucuyu mimari proje tasarım aşamasındaki düşünme sürecinde bilinçli kılmak ve buna ek olarak birlikte fikirlerini anlamlı bir konsepte, ardından bir binaya dönüştürmek, kendi özgün kavramlarını yaratmalarında onları motive etmektir. Ayrıca cevap vermek genellikle doğru soruyu bulmaktan ve cevaplamaktan daha kolay olduğu için doğru sorulara yol göstermeye çalıştım ve projemizi geliştirmemize yardımcı olabilecek doğru soruların nasıl sorulabileceğine değindim. Yani bu e-kitaplar sadece bir cevaplar kitapları değil aynı zamanda “soruları sorgulama” kitaplarıdır. Ve hep hatırlayalım ki doğru cevapları bulabilmek için doğru soruları sormamız lazım.

Arazi Analizi:

Arazi Analizi bir kavram bulmanın en önemli ve etkili yollarından biridir. Bu yüzden ne kadar ayrıntılı, anlamlı ve kapsamlı yaparsak o kadar faydalı olur. Analiz, biçim, kütle, malzeme, giriş, peyzajı ve çok daha fazlasını düşünmemize yardımcı olur. Analiz var olan varsayımlara, beklentilere ve koşullara aşina olduğumuz ve daha sonra ilk izlenimlerimizi oluşturduğumuz ve daha sonra tasarım kararlarımızda bize yardımcı olan araziyi anlamak için eksiksiz bir çerçeve oluşturduğumuz araştırma sürecidir.

Örnek Bina Analizi:

Müziği tamamen kavrayıp kendi besteni yasmak için, müziğin nasıl ortaya çıktığını, hangi duyguları içerdiğini, nasıl da yazıldığını öğrenmeliyiz. Ve bir dil öğrenmek için harflerini, kelimelerini, dil bilgisini ve edebiyatını öğrenmemiz gerek. Aynı şey mimarlık için de geçerli! Öğrenilecek çok şeyimiz var, kendi düşüncemizi geliştirmemize katkıda bulunacak birçok mimari fikir, konsept, düşünce ve proje aklımızda toplamamız ve öğrenmemiz gerekiyor. Bu E-kitabın hedefi, bir mimari projeyi nasıl iyice kavrayıp, bu projeyi biliyorum diyebilecek kadar projeyi inceleyeceğiz.

Mimari Proje Programının Özüne İnmek/Kavramak

Bizim çağımızda en büyük sorunlardan birisi, yaşadığımız anlamların kaybolması, bir kelime eskisi kadar bir şey ifade etmiyor. Mesela sanat dendiğinde, birçok öğrenci sanat kelimesinin gerçekten ne ifade ettiğini bilmiyor. Mimari tasarım stüdyosunun başlangıcında verilen proje dosyasının içerisinde ne kadar ilham kaynağı olabilecek bir sürü kelime ve terim var, ama ne yazık ki öğrenciler bunu okumuyor, ya da hızlıca geçiyor. Bu e-kitapta dosyadaki bilgilerin altındaki gizemli dünyasını keşfedeceğiz.

Mimarlık öğrenci rehberinin serisinde onlarca kitap yayınlamaya planlıyorum, şimdiye kadar üç e-kitap yayınladım: Arazi Analizi, Örnek Bina Analizi ve Mimari Proje Programının Özüne İnmek/Kavramak. Ayrıca her ay hesabımda yeni bir e-kitap yayınlamayı planlıyorum, gelecek e-kitaplar konsept, diyagramlar, plan geliştirme. vb. konuları içerecek.

Eski e-kitapları indirmek ve yeni e-kitapları takip etmek için Muhammad Abdullatif’in Instagram hesabı incelenebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın