Mimarlık Ofisi Kuracak Olsaydınız Adını Ne Koyardınız?

İsimlerinin nereden geldiğini merak ettiğimiz ofislere hikayelerini sorduk, öğrendik!

KOLEKTİF MİMARLAR

Kolektif Mimarlar Tasarım Atölyesi üç mimarın mekan ortaklığıyla kuruluyor ve bu mekan ortaklığı zaman içerisinde bir yarışma ekibine dönüşüyor. Anlamı ‘birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu oluşan’ Kolektif kelimesinin ekibin oluşma biçimini ve çalışma şeklini tam olarak yansıttığı düşünülüyor ve Kolektif Mimarlar ismi seçiliyor.

PATTU

Ofis hayatına kısa bir süreliğine ara veren ve Zeugma kazılarında bulunan ekip, geri döndüklerinde mimarlığın klasik üretim alanlarında olmayan işlerle uğraşıyor. İsim bulma noktasına geldiklerinde eski ama kulağa eğlenceli gelen bir kelimeye yeni bir anlam yüklemek istiyorlar ve Babilce, Akadça, Sümerce gibi Mezopotamya dillerinde “ekip biçilebilecek, sınırları belli boş bir alan, tarla” anlamına gelen “PATTU”yu buluyorlar. “Sanırım pattu kelimesi de ilk projemiz oldu,” diyor ekip.

8Artı 

8Artı Mimarlık, ağırlıklı olarak yarışmalara yoğunlaşan bir Kentsel Tasarım ve Mimarlık ofisi. Bu bağlamda ismini de yarışmalarla ilgili bir durumdan alıyor. Ekip, ofisin kurulduğu 2006 yılına kadar, 8 yarışmada ödül almış ve bu sürecin devam etmesini dileyerek ismini “8Artı” olarak belirliyor.

İKİ+1

İki+1 ekibi üç kişiden oluşuyor. Üç yazmak istemiyorlar ve kısa bir hesap sonucunda ‘IK’I+’I olarak logoya yansıtıyorlar.

SO?

Üniversite yıllarında Selen Bayrak’ın Sevince Bayrak ve Oral Göktaş için bulduğu bir isim SO?. İsimlerinin baş harflerine eklenen ve “alametifarikamız” diye nitelendirdikleri soru işareti ise sürekli şüphe duyan üçüncü bir göz gibi. Burak Altınışık’ın SO? ile ilgili şöyle bir yorumu var: “…bir yanıyla kendi başına bir önerme: SO? “eee, n’olmuş” gibi. Olup bitene hayranlıkla şaşırmayan, ya da tüm bu cafcaflı ortam içerisinde soru sorma hakkını elden bırakmayan, bir SO?; “so what?” gibi agresif ya da küçümseyici değil, nihilist bir keskinlikte olmasa da bir durum tespiti gerçekleştirip işleme süreçlerini başlatan bir SO? – evet şimdi n’apıyoruz?”

tasarımhane

Güzin Erkan, 1. sınıf şantiye stajında alçıpan ustasına “suspended ceiling” anlatmaya çalışırken 2 saat harcadığı gün karar veriyor TASARIMHANE ismine. Kelime anlamı ev, konut, yer gibi anlamlara gelen ve genellikle başına aldığı kelime ile tamamlanan “hane” ekinin birleştirici bir çatı hissi verdiğini belirtiyor.

SALON

Salon Türkçe’deki anlamıyla bir evin ev halkı dışında insanlarla bir araya geldiği, ağırladığı ve iletişime geçtiği ilk mekandır. Oysa Fransızca’dan devşirilen bu isim insanların ilham verici bir konu kapsamında kısmen eğlenmek kısmen de öğrenmek amaçlı tartışmalara sahne olan toplanmalara karşılık geliyor. Salon isminin her iki anlamında da “biz” ve “diğerleri” nin bir araya gelmesinden oluşan küçük bir topluluk ve diyalog esas. Salon da bir mimarlık pratiği olarak adını çeşitli fikirler ve insanlarla kurduğu bu yakın diyaloglardan adını alıyor.

arkiZON

Ofis ismini seçerken şahıs ya da bir grubu çağrıştırmak ya da temsil etmek yerine; yapılan eylemi ve hedeflenen çoğulcu çalışma, üretme alanını vurgulamanın ekibin bakış açısına daha çok uyduğunu fark ediyorlar. Buradan yola çıkarak arki ve zon kelimelerinin birleşiminden doğan, mimari alan-toplanma alanı anlamlarına gelebilecek Arkizon sözcüğünü türetiyorlar.

ATELYE 70 

Şehir plancı ve mimar kökenli kadrolar tarafından, kırk yılı aşkın süre içinde planlama, mimarlık ve kentsel tasarım alanında çalışmalarını sürdüren ofis, 1970 yılında kuruluyor. Ofis adındaki 70 de buradan geliyor. 

İKİ DERECE MİMARLIK

İki Derece Mimarlık’ın temel çıkış noktası iki kişinin kurduğu bir firma olması fakat logonun tasarımı esnasında oluşan açı tesadüfi olarak vurgulamak istedikleri ana fikrin simgesine dönüşüyor. Ortak geçmişlere sahip iki farklı karakter ve görüşün bir araya gelişi ile oluşan bir yapı.

UNLIMITEDESIGN

Kendi tasarım anlayışı ile örtüşen markanın adı, kalıplaşmış tasarım görüşünden uzak, her zaman güncelliğini koruyacak, zamansız ve sınırsız tasarımlar yapmayı hedeflemesinden yola çıkarak “Unlimited Design” olarak belirleniyor.

MATU Mimarlık

MİMARLIK
ARAŞTIRMA
TASARIM
UYGULAMA

OfficePAN

Kısa sürede isim bulmak durumunda kalan ekip, çokça gel-gitler yaşayarak ortak ilgi alanları olan mitolojiden esinlenerek hem ismi hem de doktirini net olan PAN’ı seçiyor. Yaşamak, Hayatta Kalmak Değil..

ikikerebir

“Kendimize isim arama sürecinin sonunda sade ve yaratıcı olduğunu sandığımız “iki” ismini bulduk. Ne de olsa iki kişiydik; kısa, akılda kalan, markalaşma potansiyeli taşıyan ve içeriğini temel olarak karşılayan bir isimdi” diye tarif ediyor İkikerebir ekibi.
Web sitesi için www.iki.com seçenekleri olmadığından, www.ikikerebir.com’u satın alıyorlar.
Nedenini ise 2 x 1 = 2 olarak açıklıyorlar.

onbir41

ODTÜ Mimarlık Bölümü, 98 girişli öğrencilerin yedi haneli öğrenci numarasının ilk dört hanesi olan 1141’den geliyor Onbir41 Mimarlık Ofisi’nin ismi. Bin yüz kırk bir olarak telaffuz edilmemesi için yazı ve rakam kombinasyonunu tercih ettiklerini paylaşıyorlar.

Peki Arkitera Mimarlık Merkezi‘nin ismi nereden geliyor?

2000 yılında, hem internette domain alma sıkıntısı yaşamayacakları, hem de insanların kulağına hoş gelecek bir isim arayan ekip, Frontera jipin sonundaki “tera” ekinin, Architecture kelimesinden gelen “arki” ile birleşmesi sonucunda Arkitera’yı türetiyor.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın