Mimarlık Camiasının Twitter’la İmtihanı

2006’da artık çoğumuzun adını bildiği Jack Dorsey tarafından kurulan Twitter günümüzün en önemli iletişim platformlarından birisi.

2014 başında kayıtlı kullanıcı sayısı 645 milyon olarak açıklanan Twitter’ın piyasa değeri ile ilgili spekülasyonlar çeşitli. WhatsApp uygulamasının bugün Facebook tarafından 16 milyar Dolara satın alındığı düşünülürse balon değer olarak dillendirilen 40 milyar Dolarlık Twitter fiyatlamasının belki de yanlış olmadığı düşünülebilir.

Bu yazının konusu teknoloji değil, Twitter’da mimarlık. Kim ne zaman kayıt olmuş? Ne kadaistar takipçisi var? Bugüne kadar kaç tweet göndermiş? Herkesi ve her gerçeği kapsamama riskini göze alarak, bu sorulara cevap bulmaya çalışacağım. 

GAD’nin ortağı Ozan Ertuğ Twitter’a mimarlık alanının ilk kayıt olanı. Ertuğ, Resmi olarak 21 Mart 2006’da açılan Twitter’a açılışından hemen bir yıl sonra kayıt olmuş. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Yüksel Demir akademisyen mimarlar arasında ilk, genel içinde ise ikinci kayıtlı isim. Kolokyum mimarlık yayını ise mimarlık yayınları arasında ilk.

Takipçi sayısı açısından incelendiğinde Arkitera.com ilk sırada. Arkitera.com’un liderliği, Twitter’a kayıt olduğu 2009’un Kasım ayından kısa bir süre sonra başlıyor ve bugüne kadar değişmeden geliyor. Arkitera.com’u Yapı Endüstri Merkezi’nin yayınları Mimarizm ve Yapi.com.tr izliyor. Takipçi sayısı istatistiklerinde ilk 10’da Arkitera’nın 4, Yapı Endüstri Merkezi’nin 3 yayını yer alırken; listede yer bulabilen sadece iki mimarlık ofisi var: EAA ve GAD.

Twitter’da nitelikli takipçinin göstergesi sayılabilecek listelenme (kullanıcıların takip ettikleri isimleri kategorik olarak düzenlemesi) istatistiklerinde de Arkitera.com ilk sırada. GAD ve Yapi.com.tr Arkitera.com’u takip eden hesaplar.

İlgi Çekici Notlar

Facebook’ta 5.000’e yakın takipçisi ve gönderdiği onlarca mesaj ve fotoğrafı bulunan Tabanlıoğlu’nun @TabanliogluNews hesabı henüz hiç tweet göndermedi, takipçi sayısı ise 190.

Twitter’a hızlı bir giriş yapan NSMH, Haziran 2012’den bu yana suskun. @NSMH_Official

Han Tümertekin’in bitmeyen web sitesine paralel olarak Twitter’da ne Mimarlar Tasarım ne de Han Tümertekin yok. (Varolan Han Tümertekin hesabı sahte.)

Bu istatistiğin çıkarıldığı Twitter hesabına buradan erişebilirsiniz.

 

Not: Bu istatistik herkesi ve her gerçeği kapsamıyor olabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın