Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem

SALT Araştırma, Kalebodur destekli Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları kapsamında arşivini erişime açmaya hazırlandığı Eldem’in “uçlar”daki mimarlık anlayışı, eğitimciliği ve üretimlerine dair yeni bir program dizisi başlatıyor.

Nezih Eldem, Otoportre (1947) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

SALT Araştırma, mimar, eğitimci ve ressam Nezih Eldem’in (1921-2005) arşivini, Kalebodur desteğiyle çalışmaları yürütülen Mimarlık ve Tasarım Arşivi kapsamında erişime açmaya hazırlanıyor. Arşivin sayısallaştırma ve kataloglama süreçlerine eşlik etmek üzere geliştirilen ve konuşma, söyleşi, blog yazısı ve arşiv sunumlarından oluşan yeni bir program dizisiyle Eldem’in mimar, eğitimci ve ressam olarak üretimlerinin yakından incelenmesi amaçlanıyor.

Nezih Eldem, Otoportre (1983) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

Meslektaşı Sevinç Hadi tarafından “mimarlığın uç beyi”* olarak nitelenen Eldem’in öğrencilik yıllarından akademik ve mesleki yaşamına uzanacak bu programlarda mimarlık, şehircilik, restorasyon ve müzecilik anlayışlarıyla iç mekân tasarımına verdiği önem tartışmaya açılacak. Türkiye’de mimari eğitim ekollerinin evrimi, İtalya’yla bilgi ve deneyim aktarımı gibi konularda rolünün irdelenmesiyle 20. yüzyılda mimarlık ve tasarımın gelişimine dair özgün okumalara olanak sağlanacak.

Nezih Eldem, Otoportre (tarihi bilinmiyor) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

2021’de sürmesi planlanan programlar 14 Kasım’da, Uğur Tanyeli ve Bülent Tanju’nun söyleşisiyle başlayacak. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek buluşmada, Eldem’in mimar, tasarımcı ve akademisyen kimliği; eğitime yaklaşımı ve yapılarında ayrıntılara dikkati; 1950’ler ve 1960’lar İtalyan mimarisiyle ortaklıklarıyla Türkiye mimarlık tarihindeki yeri değerlendirilecek. Söyleşinin ayrıntılı duyurusu, saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarından yapılacak.

Eski Şark Eserleri Müzesi, eskiz (tahminî 1964-74) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

 

Taşkışla, eskiz (tarihi bilinmiyor) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

 

Kemali Söylemezoğlu için Taşkışla çizimi (1979) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

 

Taşkışla, 109 No’lu amfi, kesit (tahminî 1970’ler) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

 

Taşkışla, 109 No’lu amfi, kesit (tahminî 1970’ler) SALT Araştırma, Nezih Eldem Arşivi

* “Şair İlhan Berk’e ‘şiirin uç beyi’ diyorlar. Ben de Nezih Eldem’i ‘mimarlığın uç beyi’olarak görüyorum.” (“Zihnin Ellere Akışı”, Mimarlık, Sayı: 412, Mart-Nisan 2020)

Etiketler

Bir yanıt yazın