Mimarlığı Tersyüz Etmek

VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin İstanbul Modern’de yer alan “Dikkat! Kaygan Zemin” adlı sergisi süresince gerçekleştirilecek Salon Konuşmaları devam ediyor.

“Mimarlığı Tersyüz Etmek” isimli ikinci konuşma, 16 Nisan Perşembe günü saat 18.00’da, Kısa Süreli Sergiler Salonu’nda gerçekleştirildi. Cansu Cürgen’in moderatörlüğünü üstlendiği Salon Konuşması-2’ye konuşmacı olarak Can Sucuoğlu, Gamze İşcan, Hakan Demirel, Meriç Öner, Önen Günöz ve Sevgi Türkkan katıldı. Kanıksanmış yöntemlerin aksine, katılımcıların bir konu etrafında sohbet etmesiyle gerçekleştirilen etkinlikte, serginin değindiği konular yeniden gündeme getirildi. Konuşmacılar, mimarlık kültürünü oluşturan eğitim, mimarlık pratiği, mimarın sorumlulukları, işveren-mimar-kullanıcı ilişkisi gibi birçok konuyu dinleyicilerin katılımlarıyla tartıştı.

Salon konuşmasından önce üniversite öğrencilerinin katılımıyla “Mimarlık okuyorum. Şoktayım.” başlıklı atölye çalışması gerçekleştirildi. Mimarlık ortamının geleceğine eleştirel bir çerçeveden bakmak ve sergiyi konuyla ilgili tüm kesimlere ulaştırmanın amaçlandığı atölyelerde, mimarlık eğitiminin nasıl çeşitlenebileceği, mimarlık eğitimi sırasında yaşanan zorluklar mimar karakterinin gelecekte nasıl bir ortamda var olacağına dair çalışmalar ve şok posterler üretildi. Ortaya çıkan tasarımlar, “Dikkat! Kaygan Zemin” sergi alanında sergilenecek.

Birbirine geçen ve sınırları muğlaklaşan eksenler üzerine kurulu “Dikkat! Kaygan Zemin” sergisi, tek bir ana düşüncenin aksine, parçacıklı bir yapıyı temsil etmeye çalışıyor. Sergi, mimarlığa dair kültürün, bu kültüre dair ritüellerin, sembollerin neler olduğunu ortaya döküp, mimarlıkta kültürün nasıl yaratıldığını ve mimarlığın yeni var olma biçimlerini sorguluyor. “Mimarlığı Tersyüz Etmek” isimli ikinci Salon Konuşması, bu konu üzerine temellenerek, mimarlığın farklı var olma biçimlerini mimarlığın farklı alanlarında çalışan/düşünen aktörlerle birlikte tartışmaya açıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın