Mimarlığı Kim İnşa Ediyor?

Graph Commons platformunun bir parçası olarak türeyen Who Builds Your Architecture? (WBYA?) girişimi, dünyadaki çeşitli mimari projeler üzerinden eşitsiz küresel ilişkileri ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Emek, mimarlık ve küresel ağlar ilişkisini inceleyen Who Builds Your Architecture? (WBYA?) adındaki disiplinler arası girişim, dünyanın dört bir yanındaki ünlü yapıların inşasında mimarlık emeğinin ağ haritasını oluşturuyor. Ekip amacını, mimarlığın başat rol oynadığı küreselleşmenin çağdaş formlarını araştırmak olarak açıklıyor.

Proje kapsamında, aralarında tanınmış mimarlık ofislerinin tasarladığı yapıların da bulunduğu New York’ta 22, İstanbul’da 19, Doha’da 13, Şikago’da 10 yapı başta olmak üzere pek çok farklı şehirdeki çeşitli yapılar üzerinden kurulan ilişkiler inceleniyor. Yapılar ve inşa eden aktörler üzerinden şekillenen haritalarda projelerin toplam maliyetleri, işçilerin aylık ücretleri, onlara sunulan imkanlar, işçi ölümleri veya yaralanmaları, proje hakkında açılan kaç dava olduğu ve nasıl sonuçlandığı gibi detaylı bilgilere erişilebiliyor.

Haritayı buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın